Dačić: Razgraničenje je samo ideja, a ne zvaničan predlog

© Tanjug / Sava RadovanovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je danas da je razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije.

To je u suštini odgovor ministra Dačića na novinarska pitanja povodom njegove jučerašnje izjave da je razgraničenje zvaničan predlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih može biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je doneo odluku da je razgraničenje zvaničan predlog, pošto skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Razgraničenje je zvanični predlog Beograda za rešenje kosovskog pitanja

„Da li je Zoran Đinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav predlog?“, upitao je Dačić i dodao da je on tu ideju i „prepisao od Đinđića“.

Istakao je da ne priznaje nikome da se više od njega bori za Kosovo i Metohiju i dodao da bi oni koji danas i juče njega nazivaju izdajnikom, jer je rekao da je jedna od ideja razgraničenje, trebalo da budu dovoljno hrabri i da Đinđića nazovu tako, jer je on prvi to spomenuo nakon Dobrice Ćosića.

Dačić je kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre godinu dana izneo kao jednu od ideja i razgraničenje i istakao da to nije urađeno krišom, već da je o tome govorio javno i u medijima.

„Pre godinu dana smo izneli tu ideju i rekli da smo otvoreni i za druge predloge, ali do danas nismo čuli nijedan predlog. Ta tema nije ni započeta u pregovorima sa Prištinom. Juče i danas Jeremić, Đilas, Sanda Rašković Ivić, Dveri i neki analitičari mene nazivaju izdajnikom, a za njihovo vreme, u vreme Koštunice i Tadića dobili smo proglašenje nezavisnosti Kosova i granice na jarinju i Brnjaku“, naveo je Dačić, preneo je Tanjug.

Istakao je da vlast u vreme Koštunice i Tadića nije ništa uradila po pitanju Kosova i Metohije i dodao da je Slobodan Milošević ratovao za južnu srpsku pokrajinu, borio se za nju, jer nije prihvatao nezavisnost, već je nudio autonomiju, kao i da je ostavio Rezoluciju 1244. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala