Hag: Srbija da se izjasni o bezbednosti svedoka

© Sputnik / Radoje PantovićUlaz u Međunarodni sud za ratne zločine u SFRJ u Hagu
Ulaz u Međunarodni sud za ratne zločine u SFRJ u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U postupku ponovnog odlučivnja da li će se slučaj protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svedoka iz Mehanizma za krivične sudove u Hagu predati Srbiji, haško tužilaštvo je izrazilo bojazan za svedoci u tom postupku neće želeti da svedoče u Srbiji zbog straha.

Vlada Srbije i Jedinica za zaštitu svedoka imaju rok od 15 dana da se izjasne o tvrdnjama haškog tužilaštva, nakon čega bi trebalo da bude doneta nova odluka, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Tužilaštvo se inače protivi prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu i po njegovoj žalbi je odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, iako je u junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji.

Akaju Savet bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru je imenovan sudija Li Dakin.

Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Hag: Srbija spremna da sudi radikalima

Povodom pomenutih bojazni tužilaštva, sudija Dakin danas je pozvao Vladu Srbije i Jedinicu za zaštitu svedoka da se u roku od 15 dana izjasne o tome.

Usvajajući žalbu tužilaštva u decembru, žalbeno veće Mehanizma je ukazalo da je Tužilaštvo propustilo da se u izjašnjenju pred sudijom, koji je doneo prvostepenu odluku o predaji ovog predmeta srpskom pravosuđu, osvrne na bezbednost, zaštitu i mogućnost pojavljivanja svedoka koji bi trebalo da svedoče u tom postupku.

Zbog toga je, prema stavu žalbenog veća, neophodno da se proveri bezbednost svedoka koji bi svedočili u Srbiji.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo — a to je Srbija, preneo je Tanjug.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala