Dodik: BiH nesposobna da se odbrani, RS ostaje vojno neutralna

© AP Photo / Amel EmricMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da se BiH pokazala nesposobnom da odbrani svoj prostor od migranata, a povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO-a, rekao je da će stav RS ostati vojna neutralnost, „svidelo se to nekom ili ne“.

Obraćajući se novinarima u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je bilo mnogo propusta u vezi sa migrantima, da se BiH pokazala nesposobna da brani svoj prostor i da sada postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.

Dodik je naglasio da su bila bezuspešna ranija upozoravanja i da potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da reši nijedan problem, prenele su „Nezavisne novine“.

Otkaz - ilustracija - Sputnik Srbija
Da li Bosna izlazi iz krize

„Činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da vrše svoje obaveze, govori koliko je to široko za različite moguće negativne posledice, sa kojima ćemo morati da se suočimo“, rekao je Dodik.

On je dodao da je svestan toga da ima migranata i u drugim zemljama, ali je rekao da u BiH svaki njihov priliv izaziva dramatične političke procese, koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost.

Dodik je rekao da BiH ima tu „nesreću“ što se graniči sa EU koja, kako je naveo, „uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno“.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše tvrdnju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO-a, Dodik je rekao da se stalno insistira na tome, a da je samo insistiranje naravno i pritisak, jer se ne uvažavaju stavovi.

On je naglasio da će stav Republike Srpske definitivno ostati vojna neutralnost, „svidelo se to nekome ili ne“.

„Mi svaki dan dobijamo poruke kao da to ništa ne važi, kao da o tom pitanju nismo postigli konsenzus. U Republici Srpskoj su oko koncepta vojne neutralnosti ujedinjeni i vlast i opozicija, tu nema disonantnih tonova“, rekao je Dodik.

Međutim, on je dodao da to neki ne uvažavaju, bez obzira koliko Republika Srpska govorila da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

Govoreći o odgovorima na pitanja iz upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obavešten da će do petka, 22. februara, biti utvrđeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel, preneo je Tanjug.

On je napomenuo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala