Video o kojem se sa razlogom priča: Da li je masakr prelepi američki uspeh

Pratite nas
Jedan od najviralnijih videa proteklih dana na internetu je onaj na kojem Ilhan Omar, prva muslimanka članica Kongresa SAD, razljućuje republikanca Eliota Abramsa, koji je lagao o masakru u El Salvadoru, u koji su bili „upetljani“ američki vojnici.

Abrams, koji je 1991. godine osuđen jer je nezakonito prećutao informacije Kongresu o tzv. Iran-Kontra skandalu, ali ga je posle pomilovao Džordž Buš, tokom novog saslušanja potpuno je izgubio kontrolu kad je Omarova počela da ga ispituje o El Salvadoru.

Naime, 1982. godine, američki mediji su saznali za masakr koji je počinjen nad stotinama civila.

Zločin su počinile vladine snage u El Salvadoru, iste snage koje su podržali i obučili Amerikanci.

Abrams je tada svedočio da medijski natpisi nisu kredibilni, da je reč o propagandi gerile. Međutim, 11 godina kasnije izveštaji su potvrdili da je skoro hiljadu ljudi ubijeno u masakru, da su ga zaista počinile snage vlasti, a da su se neki od njih hvalili silovanjima devojčica.

Abrams je optužen da je prikrio istinu i o masakru, ali i o tome da su zločince obučili Amerikanci. Kako je trenutna situacija u Venecueli veoma teška, u Kongresu se raspravljalo o ulozi SAD u državnim udarima, s naglaskom na Latinsku Ameriku.

Zastupnica Ilhan Omar velika je kritičarka američkog mešanja u tamošnje prilike.

Na raspravu je tim povodom stigao i Abrams, koji je ranije događaje u El Salvadoru nazvao „prelepim uspehom“, a koji je trenutno na poziciji specijalnog američkog predstavnika za Venecuelu.

Zastupnica Ilhan Omar imala je šta da kaže o tome.

„Da ili ne — da li mislite da je masakr koji se desio dok smo bili na straži prelep uspeh“, jedno je od pitanja na koje Abrams nije imao odgovor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala