Irački scenario za Iran: Sve je isto samo njega nema

© AP Photo / Ebrahim NorooziIranska vojska
Iranska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD žele da uz pomoć Izraela i Saudijske Arabije obore režim u Iranu kopirajući irački scenario, piše „El Periodiko“.

Samit o Bliskom istoku na kojem su učestvovali predstavnici 60 država bio je potreban kako bi se „Iran uzeo na nišan“. Bilo je planirano da se na njemu negiraju zaključci EU o potrebi očuvanja sporazuma o denuklearizaciji koji je potpisan sa Teheranom.

Muhamed Zarif - Sputnik Srbija
Iran naveo uslove za raskid nuklearnog sporazuma

Kako piše list, na samitu su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i potpredsednik SAD Majk Pens nametali mišljenje da je Iran regionalna pretnja.

„Čuli su se bubnjevi rata“, piše „El Periodiko“.

Kako se navodi, sada se ponavlja scenario koji je prethodio invaziji na Irak u martu 2003. godine, a niko se i ne trudi da koristi sinonime kako bi malo zametnuo trag o svojim namerama. To je čista kopija onoga što se desilo uoči operacije u Iraku, naglasio je list.

„El Periodiko“ podseća da je 2002. godine Netanijahu u Kongresu SAD „garantovao ogromne pozitivne efekte“ za region ako se obori Sadam Husein. Nakon toga je počeo konflikt u Iraku, a osam godina kasnije i u Siriji, koji je života koštao stotine hiljada ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove. Uništene su dve svetovne države, a pojavio se DAEŠ, piše portal.

Sada Netanijahu govori da će nakon obaranja iranskog režima zavladati mir i demokratija. On je u Varšavi imao sastanke čak i sa rukovodstvima arapskih država sa kojima Izrael nema diplomatske odnose, na primer sa Saudijskom Arabijom, piše „El Periodiko“. Te dve države imaju nešto zajedničko — obe su zainteresovane za rat sa Iranom, zaključuje list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala