RT pod lupom francuskih obaveštajaca

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaŠtand RT Francuska na međunarodnom sajmu audio-vizuelnog sadržaja u Kanu
Štand RT Francuska na međunarodnom sajmu audio-vizuelnog sadržaja u Kanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska obaveštajna služba analizira delatnost televizijskog kanala „RT Frans“, preneo je list „Parizijen“, pozivajući se na izvore.

„Francuska obaveštajna služba latila se analize tog pitanja i, prema rečima naših izvora, došla do različitih zaključaka. Nesumnjivo, informativna produkcija te televizije nosi određeni kontekst, ali bi priča o namernom dezinformisanju bila preuranjena“, piše autor teksta i navodi da je televizija pod prismotrom Visokog saveta za audio-vizuelna sredstva Francuske. 

Mikrofoni i slušalice ručno pravljene za potrebe radija Sputnjik - Sputnik Srbija
Nemačke specijalne službe u strahu od Sputnjika i RT-a

Politikolozi smatraju da je RT instrument „meke moći“, čija je strategija zasnovana na tome da se kroz stvaranje „pozadinske buke“ promoviše sopstveno viđenje sveta, piše francuski list.

Navodi se da je RT orijentisan na publiku koja „više ne veruje tradicionalnim medijima, jer smatra da se oni potčinjavaju vlasti“, kao i na publiku koja više voli društvene mreže na kojima je „RT Frans“ veoma popularan. 

Autor teksta uporedio je RT s „ruskim komarcem“ koji nervira predsednika Emanuela Makrona, „zujeći mu pored uha“. 

Prema rečima glavne urednice televizije Ksenije Fjodorove, RT dobija novac od države, ali vodi nezavisnu uređivačku politiku.

„Mi nismo glas Kremlja“, naglasila je Fjodorova.

Poslednjih godina zaoštrila se situacija s ruskim masovnim medijima koji rade na Zapadu. U novembru prošle godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj je navedeno da je neophodno suprotstaviti se ruskim medijima, među kojima su kao glavne pretnje izdvojeni Sputnjik i RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala