Bivši katalonski predsednik: Ja sam politički zatvorenik

© AFP 2023 / Emilio NaranjoSuđenje katalonskim separatistima
Suđenje katalonskim separatistima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši katalonski predsednik Oriol Žunkeras optužen za pobunu, izjavio je danas na suđenju da je „politički zatvorenik“ i ponovio tvrdnju da Katalonija ima pravo na otcepljenje od Španije.

Žunkeras je jedan od 12 katalonskih lidera kojima se pred Vrhovnim španskim sudom sudi za neuspeli pokušaj otcepljenja Katalonije od Španije 2017. godine, prenosi Rojters.

„Sudi mi se jer sam optužen zbog mojih ideja, a ne dela. Smenjen sam sa mesta šefa katalonske vlade nakon što je Madrid preuzeo kontrolu i zato verujem da sam politički zatvorenik“, rekao je on na suđenju pred panelom od sedam sudija.

Zgrada državnog tužilaštva Španije u Madridu - Sputnik Srbija
Španski sud optužio separatističke političare i Pudždemona

Nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru 2017. godine, Madrid je raspustio pokrajinski parlament i preuzeo vlast.

Kada su ga advokati odbrane pitali o danu kada je održan referendum, Žunkeras je rekao da glasanje nije zločin, ali da je zločin da se ljudi sprečavaju da glasaju uz primenu sile.

On je odbacio svaku sugestiju da je podsticao nasilje, za šta je prema španskom zakonu potrebna komponenta da bi se neko optužio za pobunu.

Žunkeras, kome kao i ostalim optuženim katalonskim liderima preti do 25 godina zatvora ukoliko se proglase krivim, i dalje se nalazi na čelu stranke levičarske ERC, koja zajedno sa konzervativnom PDeKAT vlada Katalonijom.

Kako se navodi, Žunkeras se prilikom svedočenja izvinio zbog ponekad preopširnih odgovora.

„Ako sam ponekad pomalo strastven u odgovorima, to je zato što godinu i po dana nemam priliku da govorim“, rekao je on odbijajući da odgovara na pitanja tužioca, preneo je Tanjug.

Devet od 12 osumnjičenih katalonskih lidera se nalaze u zatvoru, dok je troje, kojima prete i manje kazne, pušteno da se brane sa slobode.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala