Stoltenberg o raketama: NATO će morati da odgovori ako Rusija ne ispuni zahteve

© Sputnik / Aleksei Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će Alijansa biti prinuđena da odgovori u slučaju da Rusija za šest meseci ne ispuni uslove u skladu sa Sporazumom o raketama malog i srednjeg dometa.
Američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za medije tokom posete Poljskoj - Sputnik Srbija
Pompeo optužio Rusiju da hoće da uništi NATO

„Alijansa već neko vreme analizira posledice nakon objave da je Rusija razvila novu raketu. Nastavićemo sa radom da bismo pronašli najbolje rešenje kada je reč o kontroli naoružanja, kako bi se očuvao Sporazum. Međutim, jedini put je da Rusija ponovo počne da ga poštuje“, istakao je.

Stoltenberg je takođe rekao da je NATO spreman da nastavi dijalog sa Rusijom po pitanju Sporazuma kako u okviru Saveta Rusija-NATO, tako i na bilateralnom nivou.

„Računam na to da će ova tema biti razmotrena i na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, jer se tiče svih saveznika, ali i drugih zemalja“, ukazao je Stoltenberg i dodao da se NATO sprema i za scenario u slučaju totalnog gašenja Sporazuma.

Dodao je i da Alijansa nastoji da proračuna sve moguće posledice ako do takvog scenarija uopšte i dođe, ali da u ovom trenutku nema nameru da raspoređuje nove nuklearne rakete na tlu Evrope.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala