Napetost između Rusije i Moldavije oko oslobođenih pilota: Opozivi i demarši

© Sputnik / StringerZastava Moldavije
Zastava Moldavije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Moldavije zatražilo je od Vlade da opozove Andreja Negucua sa funkcije ambasadora te zemlje u Ruskoj Federaciji, ne ukazavši razlog zbog čega je takva odluka doneta, prenose ruski mediji.

Istovremeno, iz moldavskog Ministarstva tvrde da takva odluka nema nikakve veze sa pitanjem moldavskih pilota, koje je nedavno Rusija uspela da oslobodi iz zarobljeništva u Avganistanu.

Naime, prethodno je moldavsko Ministarstvo inostranih poslova uručilo demarš ruskom ambasadoru u Kišinjevu Olegu Vasnecovu zbog odugovlačenja sa sastankom između moldavskih zvaničnika i oslobođenih pilota.

Tom prilikom su moldavske vlasti optužile Moskvu da namerno odugovlači sa susretom sa oslobođenim pilotima, kao i zbog toga što su odbile da saopšte njihovu tačnu lokaciju. Mediji navode da se piloti trenutno nalaze na lečenju u Moskvi, ali se ne ukazuje u kojoj bolnici.

Piloti su u zarobljeništvu u Avganistanu još od 24. novembra 2015. godine, kada su talibani oborili njihov helikopter u kojem se nalazilo 18 putnika i ukupno tri člana posade, od kojih je jedan kopilot ubijen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala