„Danas podižemo zastavu“: Severna Makedonija otvorila novu stranicu istorije

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje NATO zastave ispred zgrade Vlade Severne Makedonije.
Podizanje NATO zastave ispred zgrade Vlade Severne Makedonije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Severna Makedonija uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka vrati na glavni auto-put ka Evropi.

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja NATO zastave ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadžbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

„Danas podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom određuje ne samo budućnost naše generacije već i budućih pokolenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije“, rekao je makedonski premijer.

Bugarska - Sputnik Srbija
Severna Makedonija u NATO-u – nacionalni interes Bugarske

Kako je Zaev istakao, njegova zemlja je uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gde je čekala decenijama, vrati na glavni auto-put ka Evropi.

„U periodu koji sledi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj“, rekao je on.

Zaev je ocenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva, koje određuje svoju budućnost, prenosi Tanjug.

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promenila svoje ustavno ime u Republika Severna Makedonija i na taj način je razrešila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Severne Makedonije ka NATO-u i EU.

Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezale da će promeniti ustavno ime države u Severna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezale da će prestati da blokiraju prijem Severne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju te države u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala