Stoltenberg postavio uslov Rusiji i Kini

© REUTERS / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa protiv nuklearnog oružja, ali da se neće odreći svog arsenala ukoliko to ne učine Rusija i Kina.

„Cilj NATO-a je svet bez nuklearnog oružja. Ali svet neće postati bezbedniji ako se NATO otarasi svog nuklearnog oružja, a Rusija, Kina i druge zemlje zadrže ili prošire svoje nuklearne arsenale“, rekao je Stoltenberg, prenosi „Berliner morgenpost“.

Rakete srednjeg i kratkog dometa - Sputnik Srbija
Amerika bi mogla da razmesti svoje rakete na teritoriji Češke

Stoltenberg je ranije rekao da Alijansa ne očekuje da će saveznici u NATO-u kao odgovor na situaciju oko Sporazuma o likvidaciji raketa rasporediti u Evropi dodatno nuklearno naoružanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je istakao da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju. Putin je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali zahteva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju ne iniciraju unapred.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala