Ne smeju se mešati svetlost i tama: RPC iznenađena ponašanjem četiri manastira Svete gore

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaSveti Pantelejmon na Svetoj gori
Sveti Pantelejmon na Svetoj gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetogorski Manastir Vatoped je primio ukrajinske raskolnike, što je neverovatno. Mnogi monasi su duboko ožalošćeni zbog pritiska Carigrada da se prizna „nova crkva“, izjavio je rektor Moskovske duhovne akademije, arhiepiskop Ambrozije.

„Stigla je još jedan žalosna vest. Duboko žalim što se na spisak manastira Svete gore koji su prihvatili raskolnike iz takozvane ’pravoslavne crkve Ukrajine‘ uvrstio i Vatoped. Posebno me boli o tome da govorim, jer sam nekoliko godina zaredom krajem decembra, početkom januara posećivao to bratstvo, molio se, služio sa njima, razgovarao sa njihovim igumanom i odličnom braćom. Neverovatno je da se to desilo, ali treba pošteno priznati da je tako“, napisao je arhiepiskop Ambrozije na svom kanalu na Telegramu.

Manastir Vatoped, Sveta Gora. - Sputnik Srbija
Ukrajinski crkveni raskol se prelio na Svetu goru: Monasi napustili drevni grčki manastir

On je naglasio da je Vaseljenska patrijaršija insistirala da Manastir Vatoped primi raskolničkog „episkopa“ zajedno sa članovima delegacijom „nove crkve“, koji su tamo služili liturgiju. Rektor Moskovske duhovne akademije je podsetio da je juče iguman ruskog manastira Svetog Pantelejmona na Atosu, arhimandrit Evlogij Ivanov pokazao čvrstinu i odbio da primi šizmatike.

Ambrozije je dodao da su mnogi grčki monasi duboko ožalošćeni zbog akcija Vaseljenske patrijaršije, koja ih tera da protiv svoje volje prime ukrajinske raskolnike.

„Ne smeju se mešati svetlost i tama, istina i laž“, napisao je ruski arhiepiskop.

On je pozvao na molitve „kako bi se dozvali pameti i oni koji postupaju protiv istine, sejući haos u pravoslavnom svetu, i oni koji su izgubljeni“.

„Verujem da će doći vreme kada će verna deca Hristove crkve ponovo moći da posete manastire Vatoped, Ksenofont, Kutlumuš, Pantokrator i Esfigmen“, dodao je arhiepiskop Ambrozije.

Prema njegovim informacijama, patrijarh Vartolomej je naložio da predstavnici takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“ posete sva bratstva Svete gore. Do sada su već bili u manastirima Ksenofont, Pantokrator, Esfigmen i Vatoped. Ranije je većina manastira Svete gore, 15 od ukupno njih 20, na sednici Svetog sinoda bila protiv toga da se pošalju predstavnici na ustoličenje poglavara „pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanija, koje je održano 3. februara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala