Društvene mreže kao nuklearna energija (video)

Pratite nas
Mark Zakerberg je pre 15 godina u studentskoj sobi osnovao Fejsbuk, a danas je jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Korisnici te društvene mreže spoznaju njene dobre i loše strane, naučnicima je korisna za istraživanja, a ukupne posledice fenomena tek će se istraživati. Fejsbuk je postao i važna alatka u političkom životu.

O svemu tome razgovarali smo u emisiji Sputnjik intervju sa psihologom Žarkom Trebješaninom i stručnjakom za IT Zdravkom Jankovićem.

„Sa društvenim mrežama je u suštini kao sa svim tehničkim dostignućima. Možete zapravo svako tehničko ostvarenje da upotrebite za dobrobit, a možete i da ga zloupotrebite. Kao na primer nuklearnu energiju“, kazao je Trebješanin i dodao da je napredak u IT sferi nezaustavljiv, te da bi bilo smešno da neko pokuša da se stvari vrate nazad.

Janković smatra da je i upotreba mreža, na neki način, odraz društva. Ističe da je svaka aktivnost na društvenim mrežama vrlo uhvatljiva i ukazuje na postojanje digitalne senke koju svi ostavljamo koristeći bilo koji digitalni uređaj, pa čak i sa lažnih profila.

„To je alat koji će nacrtati čoveka i opisati njegove psihološke karakteristike. Sve to može dovesti do značajnih naučnih saznanja ali se može upotrebiti i u svrhu targetiranja i slanja političkih poruka da bi se proizveli određeni ciljevi“, rekao je između ostalog Janković.

Ceo razgovor možete pogledati u video emisiji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala