Kremlj: „Severni tok 2“ neće povećati zavisnost EU od Rusije

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtIzgradnja Severnog toka 2
Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj se kategorički ne slaže sa stavom da će gasovod „Severni tok 2“ povećati zavisnost Evropske unije od Rusije — projekat je isplativ obema stranama, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Kategorički se ne slažemo sa time da će projekat izgradnje novog gasovoda povećati zavisnost od ruskog gasa. Takvi projekti mogu samo da izazovu obostranu zavisnost, jer kako Evropa zavisi od ruskog gasa, tako i Rusija zavisi od potražnje u Evropi“, rekao je Peskov.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki pre samita EU u Sofiji - Sputnik Srbija
Premijer Poljske: „Severni tok 2“ je nemoguće zaustaviti

On je objasnio da takva uzajamna zavisnost ujedno predstavlja garant dobronamerne atmosfere u bilateralnim odnosima, naglasivši da Rusija nastavlja sa izgradnjom gasovoda i nada se da će projekat biti realizovan.

Portparol ruskog predsednika ponovio je i da stav Amerike o gasovodu „Severni tok 2“ nije u skladu sa principima zdrave konkurencije, budući da Vašington pokušava da Evropu nagovori da od Amerike kupuje 30 odsto skuplji gas.

„Ovaj projekat, koji je potreban i Rusiji i Evropskoj uniji, konstantno napadaju treće zemlje, a pre svega Amerika, koja pokušava da progura svoj gas, za trećinu skuplji od ruskog“, ukazao je on.

Peskov je dodao i da je „Severni tok 2“ najbezbedniji i najsmisleniji način da se gas dostavi u Evropu, kao i da je u interesu svih zemalja EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala