Rusija: Nećemo dozvoliti „rezervate“ terorista u Siriji

© AP Photo / Militant websiteTeroristi DAEŠ-a
Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva neće dozvoliti da u Siriji ostanu „rezervati“ terorista, pre ili kasnije će biti neophodno da se izađe na kraj sa terorizmom, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Veršinjin, komentarišući situaciju u Idlibu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Podržavamo povratak Sirije u Arapsku ligu

„U tom regionu zaista ima mnogo terorista, blizu 10.000. Memorandum o stabilnosti zone u Idlibu, koji podrazumeva deeskalaciju nasilja, zaista je važan uspeh, imajući u vidu da nismo naišli na odlučan stav kada je u pitanju borba protiv terorizma. Međutim, civili nisu dužni da stradaju“, istakao je Veršinjin.

Ruski diplomata je rekao i da se trenutno pregovara o stvaranju tampon-zone u Siriji na granici sa Turskom, ali je važno da sve strane ostanu privržene poštovanju teritorijalne celovitosti Sirije.

S tim u vezi, on je pozvao Ankaru da ubrza proces stvaranja demilitarizovane zone, što su Turska i Rusija dogovorile na sastanku lidera tih zemalja u Sočiju.

Osvrnuo se i na pitanje Izraela, rekavši da napadi te zemlje na Siriju moraju biti obustavljeni.

„Svi napadi Izraela dodatno destabilizuju situaciju u Siriji. Niko ne treba da radi to što izlazi iz okvira antiterorističke borbe“, zaključio je Veršinjin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala