Počela poslednja faza promena imena Makedonije

© AP Photo / Boris GrdanoskiMakedonci nezadovoljni sporazumom s Albancima
Makedonci nezadovoljni sporazumom s Albancima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet Parlamenta Grčke za bezbednost i spoljnu politiku počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu Prespanskog sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija, prenosi Tanjug.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prilikom posete Beogradu - Sputnik Srbija
Zbogom, Makedonijo! I Srbija će, ako uđe u NATO, morati da promeni ime

Sutra će Parlament Grčke na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju Makedonije u NATO. 

Očekuje se da poslanici u Parlamentu Grčke ratifikuju taj protokol, nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma sa Makedonijom o promeni imena države. 

Opozicione partije, na čelu sa najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju taj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju Prespanskog sporazuma sa Makedonijom, ali Vlada Grčke ima potrebnu većinu za ratifikaciju.

Posle ratifikacije, Grčka bi o tome trebalo zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije. 

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27-godišnji spor u vezi sa imenom te bivše jugoslovenske republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala