Holandija: Uskoro sa Rusijom o rušenju aviona MH17

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSpasioci rade na mestu pada malezijskog aviona Boing 777 na letu MH17 u Donjecku
Spasioci rade na mestu pada malezijskog aviona Boing 777 na letu MH17 u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Holandije je saopštila da je sigurna da će zvanični predstavnici Rusije uskoro učestvovati u poverljivim pregovorima o licima odgovornim za pad malezijskog aviona na letu MH17 u julu 2014. godine, saopštila je agencija Rojters.

„Mi komuniciramo sa Rusijom o nacionalnoj odgovornosti preko diplomatskih kanala. Sve smo uvereniji da će uskoro biti održani naši pregovori sa Rusima“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Holandije. 

Zastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
EU će tražiti od Rusije da sarađuje u istrazi o padu MH17

Malezijski „Boing 777“ koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Međunarodna istražna grupe tvrdi da je malezijski „Boing 777“ oboren iz raketnog sistema „buk“ koji pripada 53. Raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira te optužbe.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog „Boinga“ neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je naveo da je Rusija prvobitno nudila saradnju u istrazi, ali da joj nisu dozvolili da u njoj učestvuje. U istrazi pri tome učestvuje Ukrajina, bez obzira na to što je Kijev narušio međunarodna pravila i nije zatvorio vazdušni prostor iznad teritorije na kojoj su se vodile borbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala