Francuska besna na Italiju: Nisu nas ovako napali još od Drugog svetskog rata!

© AP Photo / Michel EulerŽuti prsluci
Žuti prsluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska poziva svog ambasadora u Italiji na konsultacije, nakon što se italijanski potpredsednik Vlade Luiđi di Majo sastao sa Kristofom Šalonsonom, jednim od lidera „Žutih prsluka“.

„Francuska i Italija imaju istu istoriju, dele istu sudbinu. One su zajedno gradile jedinstvenu Evropu i radile u ime mira. Francuska je duboko vezana za te prijateljske odnose koji se vide u svim sferama i zbližavaju naše narode. Francusko-italijansko prijateljstvo je kao nikad potrebno za rešavanje zadataka koji su pred nama u 21. veku“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Francuske.

Francuska, protest - Sputnik Srbija
Politiko: „Žuti prsluci“ su za Makrona poklon, a ne kraj

Tamo se navodi da je „za nekoliko meseci Francuska postala meta za ponavljanje optužbi, neosnovanih napada, nečuvenih izjava“. 

Navodi se da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

„Tako nešto se nije desilo od kraja rata. Jedna stvar su nesuglasice o nekom povodu, a druga instrumentalizovanje odnosa u izborne svrhe“, naglasili su u MIP-u Francuske.

U saopštenju se navodi da „poslednji slučajevi mešanja predstavljaju nedopustivu provokaciju, oni narušavaju poštovanje demokratskog izbora prijateljskog naroda“.

„U vezi sa takvom situacijom koja je bez presedana, francuske vlasti su donele odluku da povuku ambasadora Francuske u Italiji na konsultacije. Francuska poziva Italiju da radi na povratku odnosa zasnovanih na uzajamnom prijateljstvu i poštovanju“, zaključili su u Ministarstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala