Da li je Priština zaista prekinula kontakt sa Unmikom?

© AFP 2023 / ERMAL METAZgrada UNMIK-a na Kosovu
Zgrada UNMIK-a na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Unmik ostaje posvećen svojoj ulozi da služi narodu Kosova u okviru mandata koji je ta misija dobila od Saveta bezbednosti, rekla je za Tanjug večeras portparolka Sanam Dolatšahi povodom izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da su prištinske institucije prekinule komunikaciju sa tom misijom.
Unmik - Sputnik Srbija
Priština prekinula komunikaciju s Unmikom

Haradinaj je ranije danas rekao da je komunikacija prekinuta jer, kako tvrdi, Unmik Ujedinjenim nacijama šalje pisma koja ne odgovaraju istini. 

„Izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja verovatno je uzrokovana pogrešnim tumačenjem izveštaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u pojedinim medijima“, rekla je Dolatšahijeva.

Dolatšahijeva je Tanjugu dostavila i deo izveštaja za koji smatra da je pogrešno protumačen, a koji, kako je navela, predstavlja činjenično stanje i glasi:

„Kosovska vlada je 6. novembra uvela takse od deset odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pozivajući se na ’upornost Beograda da oslabi međunarodnu poziciju Kosova‘ kao glavni razlog za tu odluku. Dan nakon što Kosovo nije prihvaćeno kao članica na glasanju na Generalnoj skupštini Interpola, 21. novembra, takse su povećane na 100 odsto i zabranjen je ulaz svih roba na kojima je naznačeno ’Unmik Kosovo‘ i ’Kosovo i Metohija‘. Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj objasnio je da su ove mere odgovor na ’višegodišnju kampanju Beograda da podrije napore Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama‘“.

Dolatšahijeva kaže da Unmik prati situaciju kako bi se izbegli mogući nesporazumi.

„Ostajemo posvećeni našoj ulozi da služimo narodu Kosova u okviru našeg mandata od Saveta bezbednosti“, navela je Dolatšahijeva.

Dodala je da Unmik ostaje posvećen cilju da njegov odnos sa narodom i kosovskim institucijama doprinosi dobrobiti Kosova i svim procesima koji promovišu mir i stabilnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala