Vučić: Ja neću da se igram kao što su uradili u Makedoniji

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nijedno rešenje za KiM neće postojati ukoliko ga većina naroda ne prihvati, ali je dodao i da se trenutno ne govori ni o kakvim rešenjima, jer nema ni razgovora.

„To sam rekao stotinu puta. Ja neću da se igram kao u Makedoniji sa konsultativnim referendumima na kojima narod kaže da je protiv, a vi u skupštini izglasate to. Mislim da je to dobar sporazum za njih, pozdravio sam ga, ali način na koji je to izvedeno, ja to nikada ne bih uradio“, rekao je predsednik na TV Hepi.

On je dodao da kada referendum ne uspe, može samo da konstatuje da referendum nije uspeo i demokratski da se to saopšti javnosti.

Rudari ispred rudnika Trepča - Sputnik Srbija
Lazanski: „Trepča“ — surova zapadna otimačina (video)

„Da je u Srbiji postojao bilo kakav referendum, da smo dobili 49 odsto, a druga strana 51 odsto, moje je da podnesem ostavku i da kažem: referendum u skladu sa Ustavom i zakonom nije uspeo, građani su se odlučili za neku drugu opciju. To bi bio epilog zato sto morate da poštujete građane“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, narod je nosilac vrhovnog suvereniteta i ne možete da idete protiv naroda.

„Niko neće da se igra sa sudbinom naroda i države, ni na koji način i ja sam zahvalan tu i patrijarhu Irineju na njegovom racionalnom i ozbiljnom stavu koji razume našu muku na KiM, ali i muku našeg naroda u RS, Hrvatskoj, Crnoj Gori“, kazao je Vučić.

On je naveo i da je užasno zabrinut za naš narod, „jer ludilo Albanaca ne prestaje“.

„Užasno sam zabrinut za naš narod, ludilo među Albancima ne prestaje“, rekao je Vučić i podsetio da je govorio da će uvođenje taksi biti veliki problem.

On je dodao da ne može da kaže da su Amerikanci bili nekorektni, ali da ga čudi što se Albanci tako ponašaju prema njima, kao i ono što radi EU.

„Nama nijedna opcija ne odgovara“: Vučić o rešenjima za Kosovo

Srbija mora da sačuva svoje nacionalne interese. Dosad smo uspevali, a nadam se da ćemo i ubuduće, poručio je Vučić, napomenuvši da spoljni pritisci imaju veliki uticaj na našu zemlju.

Predsednik Srbije je rekao da je podrška građana sve snažnija „uprkos najžešćim napadima sa raznih strana“. Istakao je da nije lako izdržati spoljne pritiske, koji imaju veliki uticaj na našu zemlju.

Kako kaže, spolja s jedne strane žele slabiju Srbiju, da je nateraju na rešenje za Kosovo koje ne bi bilo kompromisno, drugi žele da ne dođe do rešenja, a treći da Balkan bude poligon sukoba.

Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Gradonačelnik Južne Mitrovice preti: Ako se dira u Mitrovicu, biće rata!

„Nama nijedna opcija ne odgovara. Mi moramo da se bavimo svojom budućnošću i rešenjima“, istakao je Vučić.

Govoreći o kosovskom „čvoru“, predsednik je naveo da se ne možemo praviti da se ništa nije dogodilo, jer je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Na konstataciju da su neki predlagali da Beograd uvede kontramere Prištini, pošto je ona uvela taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, Vučić je uzvratio pitanjem — šta bi Srbija time dobila.

„Šta bi bio rezultat, osim sve veće nervoze? Šta bismo dobili, osim što bismo pokazali koliko smo jaki i nekome naudili? Šta bi Srbija imala od toga? Možda manje posla, manje radnih mesta…“, konstatovao je predsednik.

Podsetio je na napad na njega pre nekoliko godina u Srebrenici i upitao da li je trebalo da odluči da prekinemo diplomatske odnose sa BiH dok ne istraže ko je pokušao da ga linčuje, što BiH, kako kaže, neće da uradi.

U tom kontekstu, naglasio je da nije važan on, već je važno da imamo mir sa Bošnjacima i pristojne odnose.

„To je suština. Kada vodite državu, morate da pokazujete trpeljivost i strpljenje veće nego kada ste ’običan čovek‘, jer svaki vaš potez može da nanese štetu zemlji, a to ne možete da dozvolite“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala