Panika u Siriji: Teroristi prebacili otrovne supstance, planiraju napad?

© AFP 2023 / OMAR HAJ KADOUR Pripadnici Belih šlemova pored vozila hitne pomoći u sirijskom Idlibu
Pripadnici Belih šlemova pored vozila hitne pomoći u sirijskom Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi Nusra fronta prevezli su kontejnere sa hlorom iz grada Džisr el Šugur u oblast Han Šejhun u vozilima hitne pomoći koji pripadaju organizaciji „Beli šlemovi“, izjavio je za Sputnjik direktor Sirijske mreže za ljudska prava (sedište u Damasku) Ahmad Kazem.

„Prema našim podacima sa terena, pre desetak dana je iz Džisr el Šugura prebačeno nekoliko kontejnera sa hlorom u region Han Šejhun na jug provincije Idlib. Prevoz je obavljen u koordinaciji i saradnji ’Belih šlemova‘ i terorističke organizacije Nusra front. Kontejnere sa otrovnom supstancom prevezla su dva vozila hitne pomoći“, ispričao je Kazem.

Uklanjanje ruševina u Idlibu - Sputnik Srbija
Rusija: Beli šlemovi „režiraju“ novi hemijski napad u Siriji

Prema izvorima organizacije za ljudska prava, kontejneri sa hlorom stavljeni su u hladnjače u Han Šejhunu.

„Prema nekim podacima, planirano je da se ti kontejneri upotrebe protiv civila u tom području ili negde drugde. Imamo informacije da su predstavnici ’Belih šlemova‘ snabdeli brojne bolnice fotografskom i video-opremom kako bi ubuduće snimile civile koji su stradali od provokacije“, dodao je Kazem.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama u utorak u vezi sa otkrivanjem hemijskih otrovnih supstanci u Idlibu, aktivisti za ljudska prava zahtevali su da Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) formira komisiju i svim sredstvima dobije informacije o prebacivanju hlora iz Džisr el Šugura pre nego što otrovne supstance budu upotrebljene protiv civila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala