Rusija će reagovati vojnotehničkim sredstvima na odluku SAD o raketama

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaMinistr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na press-konferencii v Moskve
Ministr inostrannыh del RF Sergeй Lavrov na press-konferencii v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne želi trku u naoružanju, Moskva će vojnotehničkim sredstvima reagovati na pretnje koje nastaju izlaskom SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji se nalazi u radnoj poseti Biškeku.
Zgrada japanskog parlamenta u Tokiju - Sputnik Srbija
Japan podržao Ameriku: Rusija krši Sporazum o raketama

„Mi ne želimo trku u naoružanju, to je bila karakteristika epohe Hladnog rata. To je predsednik jasno rekao. Mi ćemo nesumnjivo reagovati vojnotehničkim sredstvima na te pretnje koje se stvaraju izlaskom SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, rekao je Lavrov na Kirgijsko-ruskom slovenskom univerzitetu.

Ruski ministar ne misli da prekid Sporazuma o raketama predstavlja početak novog „hladnog rata“.

„Nastupila je nova epoha koju karakteriše to što su SAD krenule na slamanje čitavog sistema kontrole naoružanja, sistema ograničenja strateških ofanzivnog naoružanja. To je žalosno“, dodao je on.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da su države NATO-a odbile konstruktivni dijalog o sistemima MK-41, koji su raspoređeni u Rumuniji i koji će se pojaviti u Poljskoj, o tome da li su one u skladu sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Ti kompleksi su integrisani u sistem PRO NATO-a i zato je Alijansa takođe odgovorna za kršenje sporazuma“, naglasili su u MIP-u.

U subotu je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da je dobilo zvaničnu notu od Stejt departmenta SAD, kojom je obavešteno o odluci SAD da obustave svoje učešće u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da započnu proceduru istupanja iz njega. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će Rusija odgovoriti istom merom na odluku SAD o istupanju iz Sporazuma, tako što će i sama obustaviti svoje učešće u njemu. Putin je naveo da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala