Tramp: Ostaje vojno prisustvo SAD u Iraku kako bi se pratio Iran

© REUTERS / Omar SobhaniAmeričke trupe patroliraju bazi u Avganistanu
Američke trupe patroliraju bazi u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je za televiziju Si-Bi-Es da ostavlja vojno prisustvo u Iraku kako bi imao mogućnost da „prati Iran“.

On je rekao da SAD neće ostaviti vojsku u Iraku da bi napale Iran.

„Ne, da bismo mogli da pratimo Iran. Sve što želim je da mogu da ga pratim. Imamo neverovatnu vojnu bazu u Iraku. Ona je idealno locirana za praćenje svih problematičnih regiona Bliskog istoka, umesto da odemo odatle“, objasnio je Tramp.

Američka vojna baza - Sputnik Srbija
Tramp: Za borbena dejstva u Siriji možemo da koristimo baze u Iraku

On je dodao i da će američki obaveštajci ostati u Avganistanu nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Istovremeno, američki predsednik je istakao da namerava da preduzme potrebne mere u slučaju da se tamo formiraju nove grupacije, ali je rekao da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da izdvoje 51 milijardu dolara kao što je to bilo prošle godine, pošto je to „nečuven iznos“.

Tramp je ranije izjavio da je spreman da povuče vojsku iz Avganistana ukoliko bude postignut mirovni sporazum u toj zemlji.

Govoreći o nuklearnom programu Irana, on je naveo da se ne slaže sa zaključcima američkih obaveštajnih službi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma.

„Imam obaveštajnu službu, ali to ne znači da moram s njom da se slažem“, rekao je Tramp, navodeći kao primer predsednika Džordža Buša Mlađeg, koji je verovao obaveštajnim podacima da Irak poseduje „sve vrste oružja za masovno uništenje“.

Američki vojnici - Sputnik Srbija
Tramp objavio kada će povući snage iz Avganistana

„Ovi obaveštajci nisu razumeli šta rade i uveli su nas u rat u kome nikada nije trebalo da učestvujemo“, naglasio je Tramp.

Tramp je u maju objavio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. On je takođe naveo da ponovo uvodi sve sankcije protiv ove zemlje, uključujući i sekundarne, odnosno protiv drugih zemalja koje posluju sa Iranom. Početkom novembra obnovljene su sankcije protiv iranskog naftnog sektora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala