Stefan Nemanja veliki kao šestospratnica stiže iz Rusije (foto)

© Foto : Skupština grada BeogradaSpomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građevinska dozvola za preuređenje Savskog trga, na čijem će centralnom mestu biti spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, biće izdata za 15 do 20 dana, radovi bi trebalo da počnu u martu, a novi trg bi u punom sjaju Beograđanima bio predat na upotrebu već na jesen.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je o radovima koji predstoje Sputnjiku ispričao po povratku iz Moskve gde se, kaže, uverio da izrada spomenika Stefanu Nemanji napreduje odlično. On je zajedno sa ostalim članovima delegacije grada, ali i generalnim sekretarom predsednika Republike Nikolom Selakovićem, posetio atelje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji radi spomenik Stefanu Nemanji.

© Foto : Grad BeogradRadionica u kojoj se radi na spomeniku
Radionica u kojoj se radi na spomeniku - Sputnik Srbija
Radionica u kojoj se radi na spomeniku

Vesić nam je napomenuo da je završena skoro polovina spomenika, a da su trenutno u toku radovi na postamentu u obliku vizantijskog šlema.

„U ovom trenutku se lije  vizantijski šlem kojim će građani moći da prolaze i da vide najvažnije detalje iz života Stefana Nemanje, a takođe se radi i skulptura koja je visoka 15 metara i zajedno sa šlemom spomenik će biti visok oko 23 metra. To je otprilike visina zgrade od šest spratova“, ističe zamenik gradonačelnika.

© Foto : Grad BeogradZavršena skoro polovina radova na spomeniku
Završena skoro polovina radova na spomeniku - Sputnik Srbija
Završena skoro polovina radova na spomeniku

Spomenik će pre nego što stigne u Beograd u Moskvi biti izliven u bronzi. Već u maju će delovi spomenika početi da stižu u Beograd i on će biti sastavljen u Srbiji, precizirao je sagovornik Sputnjika, ali i ukazao na još jedan bitan momenat posete Moskvi.

„Ono što je bilo još važnije, predstavili smo vajaru Rukavišnjikovu idejno rešenje za ceo Savski trg jer će centralno mesto na njemu zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji",  ukazao je Vesić.

© Foto : Grad BeogradDelovi spomenika Stefanu Nemanji
Delovi spomenika Stefanu Nemanji - Sputnik Srbija
Delovi spomenika Stefanu Nemanji

On je objasnio da je zato bilo značajno da vajaru predstave rešenje Savskog trga koje mu se, kaže,  jako svidelo i on će u dogovoru sa arhitektama iz Španije čije je rešenje pobedilo na konkursu, razrađivati onaj deo gde se nalazi spomenik.

Vesić je podsetio da je prošle nedelje završen međunarodni konkurs za idejno rešenje Savskog trga, koji će, smatra on, izgledati sjajno. Sa budućim izgledom Savskog trga javnost javnost će biti upoznata u utorak.

© Foto : Grad BeogradDelovi spomenika Stefanu Nemanji
Delovi spomenika Stefanu Nemanji - Sputnik Srbija
Delovi spomenika Stefanu Nemanji

„Građevinsku dozvolu ćemo izdati u narednih 15-20 dana. Nadam se da ćemo tokom marta moći da počnemo radove koji će trajati četiri-pet meseci, maksimum pola godine kada će posao biti završen. Tako da ćemo istovremeno do jeseni imati završen i Savski trg koji će biti potpuno rekonstruisan, pretvoren u pešačku zonu, samo sa tramvajima koji prelaze preko, i spomenik Stefanu Nemanji, koji će biti najveći spomenik koji  imamo u Beogradu“, rekao je Vesić za Sputnjik.

© Foto : Skupština grada BeogradaSpomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji - Sputnik Srbija
Spomenik Stefanu Nemanji

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala