Marin le Pen: EU pokušava da obnovi sukob u Irskoj

© AP Photo / Peter MorrisonDemonstranti nose plakate na granici Severne Irske i Republike Irske
Demonstranti nose plakate na granici Severne Irske i Republike Irske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija pokušava da pokrene građanski rat u Irskoj svojim uslovima sporazuma o „bregzitu“, izjavila je liderka desničarske francuske partije Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) Marin le Pen za televiziju VFMTV.

„Evropska unija, zapravo, pokušava da pokrene građanski rat u Irskoj u nekom vidu… Da obnovi sukob koji je postojao u Irskoj“, rekla je Le Penova komentarišući sporazum o „bregzitu“.

Le Penova je dodala da je cilj EU u tome da učini „razvod što bolnijim“, ali je naglasila da će on biti takav više za samu Evropsku uniju nego za Veliku Britaniju.

Parlament Velike Britanije. - Sputnik Srbija
Velika Britanija izlazi iz EU samo ako se dogovori sa Briselom

Britanski parlamentarci su u utorak izrazili svoj stav o nizu pitanja vezanih za „bregzit“, dajući premijerki Terezi Mej jasan program za narednu rundu pregovora sa Evropskom unijom. Poslanici su potvrdili da ne podržavaju sporazum sa EU u sadašnjem vidu, protive se povlačenju iz EU bez sporazuma, žele da promene uslove o Severnoj Irskoj, ali istovremeno nisu spremni da preuzmu odgovornost.

Pitanje irske granice je glavni kamen spoticanja u pregovorima sa Evropskom unijom i osnovni razlog zašto britanski parlament odbija da podrži sporazum o „bregzitu“ koji je Mejova zaključila sa EU. Premijerka je podržala amandmane koje su predložili parlamentarci na tačke koje se tiču posebnog carinskog i graničnog režima u Severnoj Irskoj, jer se nada da će obnoviti pregovore sa Evropskom unijom, a podrška parlamenta može da bude značajan argument u tim pregovorima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala