Osuđeni ratni zločinac postao Haradinajev savetnik

© AFP 2023 / Armend NIMANI Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši komandant OVK Sulejman Seljimi, koji je na Kosovu osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i još uvek izdržava kaznu, s tim da je trenutno na uslovnom otpustu zbog „dobrog vladanja“, imenovan je za političkog savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi „Kossev“.
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Haradinaj: Takse su i protiv Rusije

Vest da će Seljimi postati Haradinajev politički savetnik potvrdio je u petak šef Haradinajevog kabineta Avni Arifi, navodi danas portal sa severa Kosova, pozivajući se na prištinski list „Zeri“.

Otkako se nalazi na uslovnom otpustu, Seljimi je bio i gost u kabinetu kosovskog premijera i predsednika, koji Seljimija vide kao „generala slobode“ i „živog heroja“.

Otvoreno veličanje lika i dela osuđenog ratnog zločinca na Kosovu od strane najviših kosovskih zvaničnika, kao i njegovo angažovanje u kabinetu kosovskog premijera još uvek nije izazvalo reakcije niti zvaničnika niti organizacija civilnog društva, konstatuje „Kossev“.

Seljimi je u petak imao sastanak sa Haradinajem, a kosovski premijer je na svom profilu na Fejsbuku tom prilikom saopštio da je počastvovan posetom „generala slobode“ i dodao da će „pravo i istina Kosova uvek biti pobednički“.

Haradinaj, inače, ima 35 savetnika u svom kabinetu.

Seljimi, koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust, a kosovski lideri su osuđenog ratnog zločinca primili kao počasnog gosta.

Hašim Tači i Majk Pompeo u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Haradinaju odzvonilo: Amerika želi s Tačijem da reši kosovski čvor

Istog dana, kosovski predsednik Hašim Tači primio ga je u svom kabinetu, nakon čega je na Fejbuku napisao:

„Sa živim herojem. Komandant Sulejman Seljimi je na slobodi, Kosovo je bolje i bezbednije“.

Vest o odobrenom uslovnom otpustu bivšem komandantu OVK pozdravio je lider opozicione LDK Isa Mustafa.

„Bilo mi je drago da čujem vest o oslobađanju generala Sulejmana Seljimija. General Seljimi je dao poseban doprinos ratu i miru“, napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Kako bi proslavili uslovni otpust Seljimija, kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik PDK Kadri Veselji i bivši komandanti OVK okupili su se 26. januara u Brocni, selu u Srbici.

Seljimi je dobio i poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda i trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu, ali je hospitalizovan dva dana pred put.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala