Ubijen kolumbijski pobunjenički vođa Rodrigo Kadete

© AFP 2023 / LUIS ROBAYO Kolumbija
Kolumbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rodrigo Kadete je bio vođa frakcije bivših pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), koji su se odbili pridržavati mirovnog sporazuma iz 2016. godine, kojim je formalno završen rat od pola veka, u kojem je ubijeno više od četvrt miliona ljudi.
Ivan Duke - Sputnik Srbija
Kolumbija izabrala: Novi predsednik je desničar Ivan Duke

Kolumbijski pobunjenički vođa, po svom ratnom imenu poznat kao Rodrigo Kadete, koji je odbio demobilizaciju u sklopu mirovnog sporazuma s vladom iz 2016. godine, ubijen je u subotu od strane oružanih snaga, objavio je kolumbijski predsjednik Ivan Duke.

„Danas je u besprekornoj operaciji neutralizovan kriminalac poznat kao Rodrigo Kadete, jedan od najstrašnijih predstavnika terorizma u našoj zemlji“, kazao je Duke na događaju u gradu Manizalesu.

Ministar obrane Giljermo Botero izjavio je da je Kadete okupljao disidente kako bi oformio novu skupinu, te kako je u akciji ubijeno još devet gerilskih boraca, dok su preostali zarobljeni.

Procenjuje se da trenutno postoji oko 1.800 disidentskih boraca, koji su raspoređeni na oko 30 skupina, piše Rojters.

Oko 13 hiljada članova FARK-a, uključujući šest hiljada boraca, demobilizovano je mirovnim sporazumom, po kojem će FARK do 2026. imati deset predstavnika u kongresu s pravom glasa nezavisno od izbornih rezultata, prenosi „Hina“.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala