Rusija: Imamo dokaze da je Amerika unapred planirala izlazak iz Sporazuma o raketama

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su odluku o istupanju iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa donele nekoliko godina pre nego što su iznele u javnost nepotkrepljene optužbe da Rusija krši taj sporazum, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Prema podacima Ministarstva, još u junu 2017. godine je američka kompanija „Rajtion“ pokrenula projekat proširenja i modernizacije proizvodnih kapaciteta za izradu raketa kratkog i srednjeg dometa koje su zabranjene Sporazumom.

Takođe, precizira se da je za poslednje dve godine kapacitet tog pogona uvećan za 44 odsto, kao i da će broj radnika zaduženih za izradu tog oružja biti povećan i da će ih biti oko 2.000.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeProizvodni kapaciteti američke odbrambene kompanije „Rajtion“, Ministasrstvo odbrane Rusije
Proizvodni kapaciteti američke odbrambene kompanije „Rajtion“, Ministasrstvo odbrane Rusije - Sputnik Srbija
Proizvodni kapaciteti američke odbrambene kompanije „Rajtion“, Ministasrstvo odbrane Rusije

Paralelno sa proširenjem kapaciteta tog pogona, Kongres SAD odobrio je isplatu prve tranše u iznosu od 58 miliona dolara Pentagonu upravo za projekat izrade kopnene rakete srednjeg dometa.

„Sve to dokazuje da je administracija SAD donela odluku o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa nekoliko godina pre nego što je iznela nepotrkepljene optužbe na račun Rusije“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala