Pompeo: SAD spremne za pregovore o kontroli naoružanja s Rusijom

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za medije u Vašindgtonu
Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na konferenciji za medije u Vašindgtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države spremne su da pregovaraju s Rusijom u oblasti kontrole nad naoružanjem, ali samo uz odgovarajući pristup ispunjavanju uzajamnih obaveza, izjavio je u subotu američki državni sekretar Majk Pompeo.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija - Sputnik Srbija
Vašington zvaničnom notom obavestio Moskvu o istupanju iz Sporazuma o raketama

„Sjedinjene Američke Države su i dalje privržene efikasnoj kontroli nad naoružanjem, koja povećava bezbednost SAD, saveznika i partnera, koja se može proveriti i ispuniti, i koja uključuje partnere koji odgovorno ispunjavaju svoje obaveze. SAD su spremne da pregovaraju s Rusijom o kontroli nad naoružanjem u skladu s ovim kriterijumima“, rekao je Pompeo. 

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak saopštio da Vašington 2. februara započinje proceduru istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da će, ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma u roku od šest meseci, on biti raskinut.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u subotu da će Rusija odgovoriti istom merom na odluku SAD o istupanju iz Sporazuma, tako što će i sama obustaviti svoje učešće u njemu. Putin je naveo da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala