„Šta je moje, a šta vaše?“ Skot objasnio kako Amerika vidi rešenje za Kosovo

© Tanjug / Tanja ValičKajl Skot
Kajl Skot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot za televiziju „Prva“.

Na pitanje da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, Skot je odgovorio da smatra da se izrazu „demarkacija“ daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma koji će podrazumevati i pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica…

„Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da se dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova“, rekao je Skot.

Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Zapad uvlači Srbiju u zamku kao u Rambujeu (video)

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skot kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

Na pitanje kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skot je kazao da je odgovor već poznat jer se SAD zalažu za ukidanje taksi.

„Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i da bi trebalo da je iskoristimo, da bi bilo šteta da ona propadne“, rekao je Skot.

Prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, ni Rusija, ni bilo ko drugi.

„To mora da dođe odavde. Sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv. Ne sme da bude samo sporazum na papiru, već mora da bude sporazum koji se može realizovati i koji pomaže bezbednosti u regionu, i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima“, rekao je Skot.

Upitan da li SAD mogu da „nateraju“ bilo koju stranu da sedne za pregovarački sto, Skot je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma, da bi dve strane trebalo da žele da se vrate za pregovarački sto i da misli da one to i žele, preneo je Tanjug.

On je dodao da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala