Nema više nagađanja: Naučnici utvrdili kako da se prebroje demonstranti

© Sputnik / Nebojša PopovićProtest
Protest - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pošto se u Austriji dešava da se, kada se radi o protestima, podaci organizatora i policije o broju učesnika ponekad drastično razlikuju, naučnici su razvili metod koji omogućava objektivno prebrojavanje demonstranata.

Na protestima protiv bala desničara u Beču organizatori su govorili o 4.500 učesnika, a policija je navela da ih je bilo svega 1.600.

„Podaci se razlikuju u zavisnosti kakvu poruku koja strana želi da uputi. To predstavlja izazov za objektivno izveštavanje“, ističe naučnik DVH-a Mihael Landsidel.

Kako bi se omogućilo objektivno prebrojavanje učesnika, DVH je razvio, u saradnji sa Tehničkim univerzitetom i javnim servisom ORF, metod za utvrđivanje broja učesnika.

Taj metod predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva, i prebrojavanje putem jednog algoritma. Taj način je prvi put primenjen kod demonstracija protiv bala desničara.

Na osnovu tog metoda naučnici su izračunali da je bilo između 1.700 i 1.800 učesnika na tom protestu i ukazuju da njihov sistem može da sadrži grešku plus-minus dva do pet odsto.

„Trenutno je to najtačniji način prebrojavanja učesnika protesta. Jedini tačniji metod je preko prodaje karata, ali to kod protesta nije moguće“, konstatovao je Landsidel.

Austrijska policija zadovoljna je što je minimalno pogrešila kod procene učesnika protesta.

Portparol policije Harald Seres objašnjava da kod kretanja učesnika protesta čuvari reda izaberu uvek jedno mesto na kojem prebrojavaju učesnike.

Kod prošlog protesta izabrali su jedno usko grlo, gde je povorka skretala iz jedne u drugu ulicu, a gde su, kako je kazao, dva policajca brojala koliko učesnika se nalazi u jednom redu, preneo je Tanjug.

„Prebrojavamo 10 redova i onda izračunamo neki prosek“, kazao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala