Priština odlučila: Takse ostaju, izbori na pomolu

© AFP 2023 / Armend NIMANIJozef Brant, Kadri Veselji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.
Jozef Brant, Kadri Veselji, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH neće biti ukinute, ne isključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije.

Haradinaj je nakon niza sastanaka sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i liderima stranaka vladajuće koalicije, te nakon više zahteva SAD da Priština ukinute nametnute takse, ponovio da je to „suverena odluka vlade Kosova“.

Ramuš Haradinaj i Zoran Zaev u Prištini 12. decembra 2017. - Sputnik Srbija
Kako Haradinaj i Zaev profitiraju od taksi

To bi moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, rekao je takozvani kosovski premijer, prenosi Tanjug.

On je dodao da bi do rušenja koalicije moglo doći u narednim danima.

„Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u narednim sedmicama i danima. Najpre treba rešiti neke važne stvari kao što je usvajanje budžeta“, poručio je Haradinaj, prenosi prištinski „Zeri“.

Haradinaj, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da podržava nastavak dijaloga sa Beogradom, ali bez ikakvih uslovljavanja, posebno ako je reč o nekim, kako kaže, „državnim odlukama".

„Zainteresovan sam za postizanje sporazuma sa Srbijom bez cepanja teritorije i formiranja Zajednice srpskih opština. Ni mi ne diktiramo uslove dijaloga bilo kojom odlukom Vladi Srbije. Odluka o taksama je suverena odluka vlade Kosova", rekao je Haradinaj, prenosi „Ljajmi".

Sa koalicionim partnerima je, kaže, juče razgovarao o svim izazovima sa kojima se Priština suočava u ovom trenutku.

Ljajić: Mi smo od novembra u intenzivnoj kampanji, praktično od sajma u Šangaju. Ona je nastavljena preko društvenih mreža, da bi krajem marta učestvovali na sajmu u Pekingu - Sputnik Srbija
Kraj krize — pad taksi ili pad prištinske vlade

Ocenio je da velike poteškoće Kosovu stvara uverenje da „takse koče nastavak dijaloga".

„Mi pažljivo slušamo ove reakcije. Želim nastavk dijaloga, ali ne razumem uslove koji se postavljaju", rekao je Haradinaj.

Potvrdio je da američki ambasador traži ukidanje taksi, te dodao da je to stalni zahtev koji smatra neprihvatljivim.

„Nije u redu da on (Kosnet) postavlja uslove Kosovu", kazao je i dodao da jedino sporazum sa Srbijom može da reši sve porbleme, preneo je Ljajmi.

Prištinska „Bota sot" je prenela da je Haradinaj za naredne dane najavio mogućnost „dramatičnih događanja" na Kosovu, uključujući i pad vlade, odnosno raspad vladajuće koalicije.

„Bez obzira na to ko će pasti, važno je da Kosovo stoji", naveo je Haradinaj.

Sastanak američkog ambasadora Filipa Kosneta sa kosovskim liderima održan je jutros i trajao je nešto oko sat vremena. Nakon odlaska Kosneta, Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj su nastavili sastanak, a njima su se priključili Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala