„Manifest za Evropu“ ili misija spasavanja od uticaja Kremlja

© Sputnik / SputnjikSputnjik intervju
Sputnjik intervju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa od tridesetak pisaca i istoričara objavila je svojevrsni manifest za očuvanje Evrope u kom poručuje da je ideja Evrope u opasnosti i da se Stari kontinent suočava sa izazovima kakvi nisu viđeni od tridesetih godina 20. veka.

„Manifest za Evropu“ ili misija spasavanja od uticaja Kremlja
Manifest koji je objavljen u nekoliko vodećih evropskih listova osmislio je francuski filozof Bernar-Anri Levi, a podržali su ga i neki nobelovci, poput Svetlane Aleksijevič, Herte Miler, Elfride Jelinek i Orhana Pamuka. U apelu se upozorava da Evropu napadaju „lažni proroci“, da su je napustili saveznici preko Kanala i preko Atlantika, ali i da je kontinet „ranjiv na sve jače mešanje Kremlja“. 

Da li je priča o ugroženosti Evrope samo paravan za širenje straha od Rusije? Čega se više plaše autori proglasa — Rusije ili jačanja suverenističkih raspoloženja u Evropi? Šta je zajednički imenitelj potpisnika teksta? Zašto strahuju od rezultata evropskih parlamentarnih izbora i zašto je za njih liberalna demokratija jedini ispravni izbor za Evropu?

U emisiji „Sputnjik intervju“ o ovoj temi govore profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica i predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka Neven Cvetićanin.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Trikić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala