Patentirana nova metoda punjenja raketa

© Sputnik / Sergeй Kazak / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-18 "Stilet" sa kosmodroma "Bajkonur"
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-18 Stilet sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska Naučno-proizvodna organizacija „Mašinogradnja“ patentirala je mobilnu metodu za punjenje rakete, što će omogućiti da se smanji broj prelivanja, a samim tim i broj opasnih situacija, saopšteno je na sajtu te organizacije.

Kompanija je proizvođač interkontinentalnih balističkih raketa „Stilet“ i hipersoničnog sistema „Avangard“.

Tradicionalni metod

Sada se gorivo najpre železnicom u cisternama isporučuje do tehničke pozicije kosmodroma ili lansirne baze.

Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Dok se Amerikanci zamajavaju supersoničnim avionima, Rusi prave „rakete-lepotice“ (video)

Potom se gorivo smešta u posebna skladišta, gde prolazi posebnu pripremu i gde se u obzir uzimaju temperaturni parametri i stepen zasićenja rastvorenim gasovima.

Nakon toga se pumpa u tanker koji se šalje na startnu poziciju, gde se vrši punjenje rakete.

Metoda je testirana decenijama, ali vreme radi protiv nje. „Tokom godina ova metoda pripreme goriva postaje sve manje pouzdana“, navodi se u saopštenju kompanije.

Oprema koja još iz vremena SSSR-a zastareva i zahteva skupe popravke. Zbog toga se već odavno traga za alternativnim načinom punjenja goriva. 

Novi metod

„Novi metod je patentiran. Koriste se mobilni agregati koji se napajaju iz vagon-cisterne, a zatim samostalno pripremaju gorivo pre punjenja rakete“, ističe „NPO Mašinogradnja“.

Testiranje hiperzvučnog raketnog sistema Avangard - Sputnik Srbija
Juri ka meti kao meteor: Rusko oružje protiv kog odbrane neće biti u narednih pola veka

Ovo će doneti pobedu na raznim poljima. Ako se proizvede nekoliko takvih sistema, steći će se mogućnost da se lako prebacuju na različita mesta u skladu sa potrebama. Agregati će biti izgrađeni na savremenoj elementnoj bazi, što će vremenom automatizovati proces pripreme komponenti. U izradi jedinica učestvovaće supstance prvog stepena opasnosti, amil i heptil.

Amil i heptil se koriste za rakete „Stilet“, koje takođe proizvodi „Mašinogradnja“. Prema navodima medija, rakete „Stileti“ će se koristiti kao prvi nosači „Avangarda“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala