Uskoro potpisivanje pristupnog protokola o učlanjenju Makedonije u NATO

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će pristupni protokol za učlanjenje Makedonije u Alijansu biti uskoro potpisan.

Spomenik u centru Skoplja - Sputnik Srbija
SAD: Severna Makedonija zauzima svoje mesto u NATO-u i EU
„Potpisaćemo pristupni protokol NATO-u i to možemo da završimo brzo. Za ratifikaciju protokola trebaće malo više vremena, sve zavisi od parlamenata 29 zemalja-članica“, rekao je Stoltenberg za „Politiko Evropa“.

Moguće je da u toku ove nedelje ambasadori zemalja-članica NATO-a potpišu protokol. Neke države-članice, kao što je Slovenija, već su dobile zeleno svetlo za ovo, izjavio je slovenački ambasador Jelko Kacin.

„Kada potpišemo pristupni protokol, Skoplje će sesti za sto“, rekao je Stoltenberg.

To znači da će Makedonija učestvovati kao posmatrač na svim ključnim sastancima NATO-a, ali punopravna članica će postati kada parlamenti svih 29 zemalja-članica ratifikuju pristupni protokol, preneo je Tanjug.

„Prošlog puta nam je trebalo oko godinu dana“, rekao je generalni sekretar Alijanse komentarišući učlanjenje Crne Gore 2017. godine.

Kako prenosi MIA, Kacin daje sličnu prognozu, odnosno makedonska zastava bi se vijorila ispred sedišta Alijanse u Briselu do kraja ove godine, ili najkasnije do početka 2020. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala