„Da ne budu uz Prištinu i protiv Srbije“: Šta premijerka očekuje od posete SAD

© Foto : Vlada SrbijeAna Brnabić u Ohaju
Ana Brnabić u Ohaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Kolumbusu, Ohajo, da je razgovarala sa kongresmenom Stivenom Stajversom, koji je odlično upoznat sa problemom koje Srbija ima zbog taksi Prištine, i da on deli stav Vašingtona da kosovske vlasti treba da ih povuku kako bi se nastavio dijalog.

U izjavi za RTS, Brnabićeva je rekla da je Stajvers odlično upoznat sa aktuelnom situacijom.

To je bila je jedna od glavnih tema i na sastanku sa guvernerom Ohaja Majkom Divajnom, koji je takođe dobro upoznat sa dijalogom Beograda i Prištine, rekla je ona.

Premijerka je sa njim razgovarala o tome kako SAD mogu da pomognu da njihov stav prema Beogradu i Prištini bude izbalansiraniji.

Desant srpskih i NATO padobranaca na zajedničkoj vojnoj vežbi. - Sputnik Srbija
Srbija ulazi u novu fazu saradnje sa NATO-om: Šta su prave namere Zapadne alijanse

„Da ne budu uz Prištinu i protiv Srbije. Nadam se da će to biti jedan od rezultata moje posete ako nastavimo ovakvu komunikaciju“, rekla je Brnabićeva.

Stajvers, koji je i brigadni general u Nacionalnoj gardi, prisustvovao je sastancima koje je premijerka tamo imala.

Kako je podsetila Brnabićeva, kongresmen je u januaru stupio na mesto predsedavajućeg srpskog kokusa nasledivši, kako je rekla, velikog prijatelja Srbije Teda Poa, koji je otišao u penziju.

„Važno je da imamo dobru komunikaciju sa njim jer je on taj koji treba da kolegama objasni situaciju sa strane Srbije, kako bi u budućnosti imali više balansiran stav Vašingtona. Odlično je i to što je on predstavnik Ohaja, jer Srbija u SAD ima daleko najbolje odnose sa Ohajom i to upravo zbog saradnje sa Nacionalnom gardom“, izjavila je Brnabićeva novinarima u Ohaju.

Prema njenim rečima, ako postoji jedna, u potpunosti pozitivna strana odnosa Srbije i SAD u poslednjih nekoliko decenija, to je onda naša saradnja sa Ohajom.

„Zato sam ja danas ovde“, rekla je premijerka, istakavši da saradnja postoji i u ekonomskoj, investicionoj, političkoj i vojnoj oblasti, kao i civilnoj.

Stajvers je, prema njenim rečima, veoma posvećen tome da srpski kokus u Kongresu SAD bude proširen.

„I mi smo tome posvećeni. U Vašingtonu imamo sjajnog ambasadora i tim i verujem da smo uspeli da u poslednjih godinu dana, uz proslavu podizanja zastave na zgradi Bele kuće u julu prošle godine, da makar za milimetar pomerimo našu saradnju na bolje“, ocenila je predsednica vlade.

Srbija želi da gradi partnerstva i prijateljstva širom sveta, a odnos sa SAD nam je veoma važan, istakla je Brnabićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala