„Veleizdaja“: Film snimljen 1929. godine predvideo Drugi svetski rat i 11. septembar

Pratite nas
Nema verzija filma „Veleizdaja“ i originalna najava za zvučni čuvaju se u Britanskom filmskom institutu, dok je jedina kopija zvučne verzije filma na Aljasci.

U dvadesetom veku kolale su brojne teorije zavere, a posebno one u koje je, na ovaj ili onaj način, bio upleten Holivud i njegova filmska industrija.

Ali za jedan film, nepoznat većini, mnogi smatraju da je prorekao Drugi svetski rat i 11. septembar.

Ime mu je „Veleizdaja“ i snimljen je 1929. godine.

Reč je o naučno-fantastičnom filmu koji se tada smatrao izuzetno važnim, a i danas je bitan deo istorije kinematografije, prenosi hrvatski „Ekspres“.

Kasnije je objavljena druga verzija — koja nije bila nema i imala je dodatne scene.

Time je „Veleizdaja“ postala prvi britanski zvučni film. Međutim, prva verzija je bila nema i upravo je ta verzija tokom godina opstala (uspešno restaurirana).

Decenijama je vladalo uverenje kako je samo nema verzija filma dostupna, a da je verzija sa zvukom trajno izgubljena. Sve se to promenilo kada ju je kolekcionar filmova iz Vašingtona pronašao u jednoj arhivi.

Na njegovu žalost, nije mogao da pronađe ljude koji bi mu pomogli u tome da se traka vrati u prvobitno stanje i uskladišti kako treba.

Na kraju je filmove poslao u „Alaska Moving Image Preservation Association“ na Aljasci, jer je bio uveren da su na filmovima snimci koje imaju veze s Aljaskom (to je procenio iz natpisa na kutijama).

Zaposleni institucije bili su veoma iznenađeni kada su shvatili što su zapravo dobili. Ono što je takođe zanimljivo jeste da niko ne zna baš mnogo (ili ne razume) o samom zapletu.

Gledaoci su svesni da se radnja odvija u „futurističkoj“ 1940. godini, i da opisuje razdoblje kada se priprema teren za Drugi svetski rat. Film se zasniva na drami pacifističkog pisca Noela Pembertona Bilinga, i ne samo da predviđa bombardovanje civila tokom tog rata već i terorističku bombu koja raznosi američki soliter.

Istorija - Sputnik Srbija
Istoriju piše zakon matematike: Ujedinjenje Srba i krah Zapada 2022. godine

Nakon što su na Aljasci restaurirali film i pogledali ga, objavljen je izveštaj o njemu.

Priča je sledeća: Svet je podeljen na dve supersile — Carstvo atlantskih država (SAD, Kanada i Aljaska) i Federaciju evropskih država s Japanom i Kinom. Postoji i takozvana „liga mira“ — ili protivteža huškačima rata — to je deo filma, stoji u izveštaju s Aljaske — koji je najbolji.

Film je snimljen prema Pemberton Bilingovom delu 1929. godine, a film je režirao Moris Elvi.

Premijera je bila devetog oktobra 1929. na sajmu zanata, a u bioskope je otišla mesec dana kasnije. Zvučna verzija je objavljena u SAD 13. marta 1930. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala