Sankt Peterburg: Sećanje na žrtve opsade Lenjingrada

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPolaganje cevća na Piskarjovskom mermorijalnom groblju u Sankt Peterburgu
Polaganje cevća na Piskarjovskom mermorijalnom groblju u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Piskarjovskom groblju u Sankt Peterburgu, gde je sahranjeno na stotine hiljada stanovnika grada i vojnika, okupili su se ruski visoki zvaničnici, veterani i građani kako bi odali poštu žrtvama opsade Lenjingrada.

Ceremoniji su prisustvovali predsednica Gornjeg doma Parlamenta Rusije Valentina Matvijenko, vršilac dužnosti gradonačelnika Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, kao i drugi zvaničnici, ali i veterani iz Drugog svetskog rata, kao i mnogobrojni okupljeni građani.

Lenjingrad pod blokadom - Sputnik Srbija
Rusija objavila tajne dokumente o probijanju opsade Lenjingrada

Piskarjovsko memorijalno groblje nalazi se na severu Sankt Peterburga i predstavlja jedno od najvećih mesta gde su sahranjene žrtve Lenjingradske blokade. Memorijalni kompleks je otvoren 9. maja 1960. godine, a prema procenama na tom groblju je sahranjeno više od 500.000 ljudi.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana. „Put života“, jedini put preko kojeg je u grad dostavljana hrana, vodio je preko zaleđenog jezera Ladoga. 

Blokada je probijena 18. januara 1943. godine, ali su na potpuno oslobođenje stanovnici Lenjingrada morali da sačekaju još godinu dana. Tokom godina opsade, prema različitim izvorima, umrlo je između 400.000 i 1.500.000 ljudi. Tokom Nirnberškog procesa figurirala je cifra od 632.000 ljudi. Samo tri odsto njih poginulo je od bombardovanja i granatiranja — ostali su umrli od gladi.

Obeležavanje 75. godišnjice od probijanja blokade Lenjingrada biće održano sutra, 27. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala