Gvaido: Prevremeni izbori mogući u narednih šest meseci

© AP Photo / Fernando LlanoHuan Gvaido
Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevremeni izbori u Venecueli mogli bi biti održani u narednih šest do devet meseci, izjavio je predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika zemlje.

„Izbori moraju biti sprovedeni u najkraćem roku. Pre svega je potrebno oporaviti izborni sistem zemlje kako bi funkcionisao po principu jedan birač — jedan glas“, rekao je on.

Ljudi prolaze pored Banke Engleske u Londonu - Sputnik Srbija
Banka Engleske odbila da isplati Maduru 1,2 milijarde dolara u zlatu

Gvaido nije želeo direktno da odgovori na pitanje novinara da li je spreman da zatraži vojnu pomoć drugih zemalja ukoliko se situacija bude razvijala u korist opozicije.

Naime, on je na to pitanje odgovorio rečima:

„Venecuela je suverena zemlje, a konflikt bi trebalo da rešavaju njeni građani. Međutim, u toku je humanitarna kriza u kojoj umiru i deca, stoga je neophodno što pre rešiti krizu i završiti konflikt.“

Gvaido je ponovio i da nije spreman za pregovore sa predstavnicima vlasti, jer „oni pokušavaju da kupe vreme kao što su to činili već mnogo puta do sada“.

„Jedini put rešavanja političke krize su slobodni izbori“, poručio je Gvaido i dodao da je amnestija za aktuelnog predsednika Nikolasa Madura moguća samo u slučaju da on doprinese uspostavljanju ustavnog poretka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala