Dačić: Ne može Vašington da ubedi Prištinu — ima li neko ko veruje u to?

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna zajednica je na ispitu zbog kosovskih taksi na srpske proizvode, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je vreme da se skinu maske i pokaže ko je čiji igrač.

„Reč je o živom pesku, da ne kažem blatu u koje su upali u Prištini i ne znaju kako iz toga da se izvuku“, rekao je Dačić i dodao da nema novih informacija kad je reč o povlačenju taksi.

Johanes Han i Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Priština i EU usaglašavaju sporazum koji ukida takse

On je dodao da je međunarodna zajednica na ispitu i upitao šta od nje očekivati ukoliko ne može da ubedi Prištinu da povuče takse od sto odsto, koje su anticivilizacijske.

„Vreme je da se skinu maske, da se pokaže ko je čiji igrač. Ne može Vašington da ubedi Prištinu… Pa ima li neko ovde ko veruje u to i ima li neko na Kosovu ko veruje u to“, upitao je Dačić.

Navodeći da je Ramuš Haradinaj ranije pričao da Kosovo nema svoju politiku, već da vodi politiku SAD, Dačić je rekao da se nada da je Vašington shvatio u čemu je suština, ukoliko, kaže, ima vremena od svojih problema.

Ideja o promena imena RS nema nikakve šanse

Dačić je rekao da inicijativa SDA o promeni imena Republike Srpske ne može da uspe, jer je u suprotnosti sa Ustavom BiH koji je propisan Dejtonskim sporazumom i ocenio da je to nastavak destruktivne i antisrpske politike.

„Čudi me da ne traže da i Srbija promeni ime“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu. Dačić je rekao da Dejtonski sporazum međunarodno važeći dokument i da promena imena Srpske apsolutno nije tema o kojoj može da se raspravlja. „Potrebna je promena Ustava, a nema ničega bez saglasnosti svih triju naroda i dvaju entiteta“, rekao je Dačić.

Grafit u Karakasu, Venecuela - Sputnik Srbija
Akcije u Venecueli, na Kosovu i u Republici Srpskoj otkrivaju mračne namere Zapada

On je istakao da takve ideje služe u propagandne svrhe i za destabilizaciju BiH.

„Ovo je nastavak destruktivne politike, i od toga neće biti ništa“, rekao je Dačić.

Upitan da li veruje da mogu da odustanu od podnošenja inicijative, Dačić je rekao da ne zna da li će ta ideja uopšte na bilo koji način biti institucionalizovana, ali je istakao da nema šanse za uspeh.

„To udara direktno u Ustav koji je propisan Dejtonom, tako da to samo govori o tome da je to postao vladajući trend kod nekih naroda, a to je antisrpska politika, i da misle da tako dobijaju neke političke poene“, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija želi upravo suprotno — stabilnu i mirnu BiH i prosperitetnu RS, koja će imati najbolje veze sa Srbijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala