OEBS: Inicijativa SDA je nepoželjna

© Foto : OSCE/Mikhail EvstafievZastave OEBS-a u Beču
Zastave OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OEBS-a u BiH naglasila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Misija je pozvala rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumevanja i poverenja među konstitutivnim narodima.

Zgrada Predsedništva Srbije - Sputnik Srbija
Prva reakcija Srbije na inicijativu SDA da se ukine ime Republike Srpske

"Zaista, kao što je naglasio visoki predstavnik, inicijativa SDA je narocito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se reši nekoliko politički osetljivih pitanja, preneo je portal Klix.ba.

Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rešavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", navodi se u saopštenju ambasadora Brusa G. Bertona.

Ističe se da je građanima BiH potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, jer one samo vode ka krizi.      

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala