Iljir Meta: Albanija za otvaranje brodske linije Virpazar—Skadar

© AFP 2023 / Gent SHKULLAKUIljir Meta
Iljir Meta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski predsednik Iljir Meta izjavio je danas u Baru da je njegova zemlja zainteresovana za otvaranje brodske linije od Virpazara u Crnoj Gori do albanskog grada Skadra, kao i za to da se produbi korito reke Bojane.

Tokom posete Baru Meta je u tamošnjoj nadbiskupiji razgovarao sa nadbiskupom monsinjorom Rokom Đonlešajem, sveštenicima i potpredsednicom te opštine Tanjom Spičanović o saradnji Bara i albanskih gradova, pre svega u oblasti turizma, prenosi crnogorski sajt „Jedro“.

Albanici u Prištini - Sputnik Srbija
Ramin pohod na Balkan, neka se spremi Crna Gora…

Na pitanje da li se u Albaniji razmatra uspostavljanje brodske linije od Virpazara do Skadra i produbljivanje korita reke Bojane u cilju valorizacije Skadarskog jezera, a u interesu i crnogorske i albanske strane, predsednik Albanije je rekao da je to bila tema razgovora na državnom nivou.

On je rekao da dve zemlje otvaraju nove granične prelaze, kao što je prelaz Ckla—Zoganje, kako bi zajedno strateški upravljale zajedničkim bogatstvima koje poseduju.

„Zainteresovani smo da unapređujemo naše kapacitete za turiste otvaranjem plovnih linija Virpazar—Skadar. Takođe, na državnom nivou smo razgovarali o produbljenju korita reke Bojane, kako bi i ona bila plovna“, rekao je Meta.

Meta smatra da bi albanskim turistima, koji rado dolaze u Budvu, trebalo predstaviti i potencijale barske rivijere, koja ima i morsku i jezersku obalu.

On je zvaničnicima opštine Bar čestitao na „lepoj saradnji“ sa katoličkom crkvom, a pre sastanka je obišao i katedralu Svetog Petra apostola.

Potpredsednica opštine Bar Tanja Spičanović rekla je da su Crna Gora i Albanija prijateljske zemlje, čiji model saradnje i međusobnog uvažavanja, kako je navela, može da posluži kao primer ostalim zemljama u regionu, preneo je Tanjug.

„Otvaranje graničnog prelaza Ckla—Zoganje još više će povezati ljude u graničnom pojasu — Ostrosa, Krajine sa Albanijom. Opština Bar je budžetom za 2019. godinu predvidela sredstva za projektnu dokumentaciju“, rekla je Spičanovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala