Datum kapitulacije Japana možda će postati praznik u Rusiji

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDržavna duma Rusije
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsednika Odbora Državne dume Rusije za odbranu Aleksandar Šerin predložio je da se dan kapitulacije Japana proglasi za praznik u Rusiji.
Časovnik na Spaskoj kuli moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Japan nije tražio od Rusije dva Kurilska ostrva

„Predlažem zakon da 2. septembar 1945. godine — dan kada je Japan kapitulirao — bude praznik u Rusiji“, izjavio je poslanik tokom plenarne sednice.

Drugog septembra 1945. godine Japan je potpisao Akt o kapitulaciji, prihvativši uslove Postdamske deklaracije. Njegov suverenitet je bio ograničen na ostrva Hokaido, Honšu, Šikoku, Kjušju, kao i na manja ostrva Japanskog arhipelaga. Južnokurilska ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai su pripali SSSR-u. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s SSSR-om.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na pomenuta ostrva. Kasniji pregovori nisu bili uspešni i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije potpisan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala