Obrt u britanskom parlamentu: „Plan B“ za „bregzit“ nije ni postojao! (video)

© AP Photo / Tim IrelandBritanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Plan B“ o „bregzitu“ koji je Britanska premijerka Tereza Mej trebalo da predstavi u Parlamentu praktično ne postoji! Mejova je odbacila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU i poručila da će se još više zalagati da Parlament odobri zakon o „razvodu“ od Unije.

Premijerka je poslanicima poručila da bi trebalo da prihvate sporazum koji je njena Vlada dogovorila s Briselom. Alternativa tome je zaustavljanje procedure koja je pokrenuta aktiviranjem Člana 50 Evropskog sporazuma, a to znači ostanak u EU.

A to je, kako je već ranije rekla, prevara britanskih birača koji su na referendumu 2016. godine odlučili da zemlja napusti EU.

Postoji još jedna mogućnost, a to je produženje roka trajanja Člana 50, ali to ne bi značilo da se isključuje izlazak bez sporazuma. Samo se odugovlači s donošenjem konačne odluke.

Mejova je izjavila da EU ne bi prihvatila produženje Člana 50 čisto produženja radi i potvrdila da se ona protivi takvom scenariju.

Kad je reč o drugom referendumu, premijerka je rekla je da bi takav korak značio potkopavanje poverenja u politiku, čime bi se dodatno potkopala socijalna kohezija.

„Ne mislim da postoji podrška za drugi referendum“, izjavila je Mejova pred Parlamentom, dodajući kako očekuje da će zastupnici odbaciti takav zahtev.

Evropska unija poručuje da neće biti novih razgovora o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU, podseća AP. 

Britanski poslanici odbili su prošle nedelje sporazum o „bregzitu“ koji je predložila Mejova. Ona se tad suočila i sa zahtevom da zaključno s današnjim danom iznese „Plan B“.

Debata o tom planu i alternativnim planovima koje su predložili poslanici biće održana 29. januara u Parlamentu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala