Tači: Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo „republike Kosova“

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači prvi put se izjasnio o nametnutim vladinim taksama od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, istakavši da je ta mera već ugrozila odnose Kosova sa SAD i EU, javio je AP.
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Do kraja godine otvaramo ambasadu u Moskvi

Tači je zato poručio da Kosovo ne bi trebalo da pravi prepreke i stvara poteškoće u dijalogu, prenela je agencija.

„Trebalo bi da nudimo pozitivne argumente. Ne bi trebalo da dozvolimo da Srbija dobije nepotrebne zasluge u dijalogu“, rekao je Tači.

Potvrdio je da je prištinskom timu za dijalog predao dokumentaciju o dosadašnjim razgovorima u okviru tog procesa.

Nakon sastanka sa tim timom, Tači je na konferenciji za novinare rekao da je dokumentaciju predao kako bi im pomogao da ispune obavezu prema kosovskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, dokumentacija obuhvata „pripremu za konačnu fazu dijaloga, stavove kosovske strane na sastancima koji su održavani u Briselu, sa dokumentima, sugestijama i preporukama njegovog kabineta“, prenosi Tanjug.

Potvrdio je da će zajedno sa timom raditi na realizaciji svih predviđenih tema, među kojima je su i pitanja nestalih, raseljenih, kulturnog nasleđa, imovine, prava manjinskih zajednica i vraćanja arheoloških artefakata.

„Cilj dijaloga je postizanje legalno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma kojim će se garantovati učlanjenje Kosova u UN i da Srbija prizna Kosovo, što znači da između nas više neće biti rata“, naveo je Tači.

On veruje da je to uz velike poteškoće ipak moguće.

Ponovio je ranije iznetu ideju da će, u skladu sa finalnim sporazumom Beograda i Prištine, tri opštine na jugu centralne Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, postati deo Kosova, preneo je „Ora njuz“.

„Čak i Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo Republike Kosova“, tvrdi Tači.

Ako me pozovu, idem u Hag

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da će pozitivno odgovoriti ukoliko dobije poziv Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, javlja AP.

„Ako bude ikakvog poziva u bilo kojem trenutku odgovoriću uz punu transparentnost“, rekao je Tači, prenosi Tanjug. 

On je pozvao i druge da učine to isto.

Prošle nedelje je sud u Hagu počeo saslušanja bivših pripadnika OVK. 

U Hagu su do sada saslušana dvojica bivših komandanata OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku. Oni su ispitani zbog navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u vezi sa zločinima visokih pripadnika OVK.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala