Bajatović: Srbija može da računa na gas iz „Turskog toka“

© AP Photo / Darko VojinovicJužni tok
Južni tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija može pouzdano da računa na to da će imati snabdevanje gasom iz pravca Bugarske, kroz „Turski tok“, i to će biti jedna od tema današnjeg razgovora sa ruskim partnerima u Beogradu, rekao je generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

Bajatović je ocenio da „bez saveza velikih sila ne mogu da se rešavaju ključna pitanja“ i dodao kako je „saradnja sa velikim silama zajednički interes“.

„Sigurno će krak ’Turskog toka‘ biti jedan od predmeta razgovora danas, mada je to interni srpski gasovod. Srbija može pouzdano da računa da će da dobije snabdevanje iz tog pravca. ’Srbijagas‘ i ’Gasprom‘ intenzivno rade na tome, potpisana je mapa puta, sve se odvija u okviru datuma kako smo predvideli“, izjavio je Bajatović za TV „Hepi“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pres-konferenciji - Sputnik Srbija
Vučić: Dogovor o gasu je presudan za Srbiju

Bajatović je najavio i da se sutra održavaju pregovori sa Energetskom zajednicom oko pozicije „Srbijagasa“ i da se nada da razgovori neće otići na „politički teren“.

„Optimista sam da ćemo uz Putinovu podršku dobiti krak tog gasovoda“, kaže Bajatović.

U slučaju da prestane da funkcioniše dopremanje gasa preko Ukrajine, kaže, Srbija ima rezerve gasa „za crne dane“.

Inače, danas će u Beogradu biti potpisan memorandum o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru na 750 miliona metara kubnih, što je povećanje od 60 odsto kapaciteta.

„To je za potrebe Srbije više nego dovoljno za bilo kakvu kriznu situaciju“, istakao je Bajatović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala