Tači shvatio da bez Rusije nema rešenja za pitanja Kosova

© AP Photo / Dimitar Dilkoff, Pool Photo / Hašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači smatra da su planovi o razmeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

„Sporazum bi doneo veću stabilnost i mir u regionu. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO“, rekao je Tači u Beču za agenciju APA.

On je istakao da neće biti nikakvih etničkih granica, već da će „dve zemlje“ ostati multietničke.

Prema Tačijevim rečima, odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata.

Časni krst na Gazivodama - Sputnik Srbija
Oj, Kosovo, Kosovo! Plivanje za časni krst koje ove godine ima najveću simboliku (video)

„Građani bi živeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mesta i granice bi se otvorile“, objasnio je Tači, ističući da je „evropski model“ uzor za to rešenje.

Šanse za postizanje uspešnog dogovora su nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove, poručio je Predsednik privremenih vlasti u Prištini.

„Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dve strane prihvatile“, konstatovao je Tači.

On je naglasio da je zbog toga važno da se iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obe strane.

„U prošlosti takva velika spremnost nije postojala. Ako ne budemo iskoristili ovu šansu onda će nas zbog toga naše stanovništvo narednih decenija proklinjati“, ukazao je Tači.

Prema njegovim rečima, sporazum, ne treba samo da iznova reguliše tok granice.

Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Tačijev savetnik: Za priznanje Kosova Srbija želi deo teritorije

„Ne radi se samo o razmeni teritorija, već se radi i o mnogim drugim aspektima“, pojasnio je Tači.

On je kazao da sporazum treba da bude sveobuhvatni, te da treba da se bavi i drugim pitanjima, kao što je i pitanje nestalih soba u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Sporazum, takođe, treba da reguliše i kulturno nasleđe Srba na Kosovu, a biće i reči o ekonomskom razvoju, kao i o onim temama koje su i dalje otvorene između Prištine i Srbije, najavio je Tači.

„Sporazum treba konačno da reši problem i ne treba da bude samo privremeno rešenje“, istakao je on.

Tači je odbacio optužbe da se zalaže za „veliku Albaniju“.

„Neće biti nikakve ’velike Albanije‘, kao što neće biti ni ’velikog Kosova‘. Umesto toga težimo ka integraciji regiona u evropski prostor“, objasnio je on.

Kada je reč o transformaciji „kosovskih bezbednosnih snaga“ u „kosovsku vojsku“, Tači je rekao da se radi o opravdanoj odluci suverene države.

„Tu odluku sam doneo na osnovu želje građana Kosova. Vojska je multietnička i treba zajedno sa drugim zemljama, sa Srbijom i drugima u regionu, da se bavi obezbeđenjem mira. Naša greška je bila što nam je trebalo previše vremena. To je odavno trebalo učiniti“, zaključio je Tači.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala