Najneobičniji restorani na svetu: Ručak iznad litice ili ognjenog kratera

CC BY 2.0 / Flickr / ilirjan rrumbullaku / Restoran Bergasthaus u švajcarskom Vajsbadu
Restoran Bergasthaus u švajcarskom Vajsbadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gastronomsko putovanje može biti nezaboravno, jer restorani visoke kuhinje mogu da iznenade ne samo veštinama kuvara nego i mestom na kome se nalaze.

Zanzibar, Tanzanija

Restoran „Rok“ je smešten na maloj steni u Indijskom okeanu u blizini plaže Mičanvi Pingve. Zidovi su napravljeni od gline, stepenice od dasaka, krov od slame.

​Turiste privlači pogled na okean, kao i potreba da se do njega stigne brodom. Restoran sa obale izgleda minijaturno, ali se unutra može smestiti četrdesetak gostiju.

Planina Hua Šan, Kina

Ova planina se smatra jednom od pet svetih planina u taoizmu i poznata je po opasnoj pešačkoj stazi koja vodi na vrh.

CC BY 4.0 / Wikipedia / chensiyuan / Planina Hua Šan u Kini
Planina Hua Šan u Kini - Sputnik Srbija
Planina Hua Šan u Kini

Tamo, na nadmorskoj visini od preko dve hiljade metara, nalazi se čajna kuća, napravljena od drevnog hrama. Smatra se da ovu planinsku stazu mogu savladati samo iskusni planinari, ali je bilo slučajeva kada su to bez pripreme uspevali i turisti.

Kemi, Finska

Mali finski gradić poznat je po tome što se u njemu svake godine od snega pravi tvrđava sa hotelom, kapelom i restoranom. Svake godine se menja dizajn dvorca, zbog čega se mnogi turisti vraćaju na to mesto.

CC BY 3.0 / Wikipedia / CookMeSomeKai / Snežni restoran u finskom Kemiju
Snežni restoran u finskom Kemiju - Sputnik Srbija
Snežni restoran u finskom Kemiju

U lokalnom restoranu „Lumilina“ stolovi su napravljeni od leda, a stolice od drveta i prekrivene su jelenskim krznom. U ponudi su jela i piće sa specijalnog menija koji će zagrejati goste.

Ostrvo Rangali, Maldivi

Ovaj maldivski restoran se nalazi ispod prozirne kupole na dubini od oko pet metara.

CC BY 2.5 / Wikipedia / Alexey Potov / Podvodni restoran Itaa na Maldivima
Podvodni restoran Itaa na Maldivima - Sputnik Srbija
Podvodni restoran Itaa na Maldivima

Oni koji se odluče da posete ovo mesto moraju da uzmu u obzir da u restoranu „Itaa“ ima svega 14 mesta, i zbog toga je potrebno rezervisati mesta bar nedelju dana unapred. Naravno, hrana se ne kuva tu, nego se doprema iz drugog restorana.

Amsterdam, Holandija

Još jedan restoran na neobičnoj lokaciji nalazi se skoro u srcu grada, u parku Frankendael. „De Kas“ je otvoren 2001. godine u stakleniku sa stoletnom istorijom.

CC BY 2.0 / Flickr / Kent Wang / Restoran De Kas u Amsterdamu
Restoran De Kas u Amsterdamu - Sputnik Srbija
Restoran De Kas u Amsterdamu

Povrće i začinsko bilje uzgajaju se pod istim krovom. Oni kojima nije dovoljno da za vreme ručka uživaju među biljkama, mogu da rezervišu sto u kuhinji i posmatraju kako se sprema hrana.

Vajsbad, Švajcarska

Prve građevine na visokim planinskim liticama u švajcarskim Alpima bile su pastirske kolibe.

​Tu su pastiri gonili koze u potrazi za najboljim pašnjacima. Ali zbog izvanrednog pogleda koji se pruža sa litice,  hotel sa restoranom zamenio je pastirsku kolibu.

Uluru, Australija

Vlasnici jednog od najoriginalnijih restorana, koji se nalazi u pustinji, bez zidova, poda i plafona, nudi posetiocima posmatranje zvezdanog neba.

CC BY 2.0 / Wikipedia / Corey Leopold / Pogled na stenu Uluru u Australiji
Pogled na stenu Uluru u Australiji  - Sputnik Srbija
Pogled na stenu Uluru u Australiji

Večera se služi u sumrak, kada se na nebu pojavljuju prve zvezde. Od zanimljivih jela, turisti savetuju da se proba krokodilsko i kengurovo meso.

Ostrvo Lansarote, Španija

Jedan vajar je sa svojim drugovima arhitektama došao na ideju da napravi veliki roštilj iznad kratera malog vulkana.

​Tamo se služe meso i morski plodovi, a zanimljiv dizajn prostorije koji predstavlja okruglu zatvorenu posmatračku platformu sa panoramskim pogledom na vulkanske pejzaže, veoma je privlačan za turiste.

Langata, Kenija

Restoran u jednom od kenijskih hotela ne nudi poseban pogled ili neobična jela, ali turisti moraju da rezervišu stolove mesec dana unapred.

Razlog je jednostavan: ručak se odvija u društvu žirafa. Hotel ima uzgajalište žirafa, a danas ih ima ukupno 10. Većina životinja je veoma pitoma, a ponekad i provuku svoje velike vratove kroz prozore restorana kako bi ih gosti nahranili. Sav novac odlazi u poseban dobrotvorni fond i troši se na žirafe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala