Rusija tražila od Brisela informaciju o dijalogu Beograda i Prištine

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je njegov ruski kolega Sergej Lavrov dan uoči posete Beogradu pitao predstavnicu EU Federiku Mogerini o toku dijaloga Beograda i Prištine, i da ona je u odgovoru potvrdila da će, kada se postigne dogovor, to morati da ratifikuje Savet bezbednosti UN.

„Ona mu je odgovorila dan pre njihove posete Beogradu, ništa u suštini nije rekla. Ali je rekla da će, ako taj dogovor bude postignut, morati da verifikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Dačić.

On je pojasnio da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude neka rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja će u stvari predstavljati novu rezoluciju u odnosu na Rezoluciju 1244.

Dačić je, komentarišući posetu predsednika Rusije Vladimira Putina u četvrtak Beogradu, rekao da nije bilo razlike u onome što je on govorio javno i što je govorio iza zatvorenih vrata.

Ruski i srpski predsednik, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, stižu na konferenciju za medije u Beogradu - Sputnik Srbija
Američki mediji posle posete Putina: A zašto SAD ignorišu Srbiju

„Putin je još jednom ponovio da će podržati sve što je dobro za Srbiju i što Srbija misli da je dobro, ali da ostaje čvrsto u osudi kosovskih jednostranih akata“, istakao je Dačić gostujući na RTS.

Poseta ruske delegacije je bila propraćena velikom srdačnošću, jer Srbija, kaže Dačić, s Rusijom nema otvorenih pitanja.

„Osnovna nit je veliko prijateljstvo koje postoji, ne istorijskog karaktera o vekovnom prijateljstvu, već prijateljstvo koje se dokazuje na delu, političkom i ekonomskom planu. Imamo dobre rezultate u prethodnom periodu, u ekonomiji može i bolje. U političkom delu nije bilo velike razlike između onog što je bilo otvoreno rečeno i što je rečeno iza zatvorenih vrata. To je puna podrška Srbiji. I Putin i (ministar inostranih poslova Sergej) Lavrov su do detalja upoznati sa situacijom“, naveo je Dačić.

Putin je, kaže, komentarisao i susret s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

„Rekao je da su na nekom skupu svi čekali da počne ceremonija i da to nije bio sastanak. To nije uticalo ni da Rusija promeni pozicije u vezi s Kosovom. To čak ni ne spada u zvanični sastanak“, ukazao je šef srpske diplomatije.

Opcija je, kako kaže, da se dijalog nastavi, ako dođe do ukidanja kosovskih taksi na iz centralne Srbije, a laž je da se ne vrši pritisak na Prištinu.

„SAD vrše pritisak. Laž je da nema zahteva. (Predsednik kosovske skupštine Kadri) Veselji je rekao da oni (SAD) to ne traže, to je laž, Stejt department je zvanično saopštio njihovom tzv. ambasadoru Vljori Čitaku u Vašingtonu šta je njihov stav — ukidanje taksi. Oni neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga. Ne bi se Pacoli i Hodžaj povukli već… a i Tači je obećao u Americi da će raditi na ukidanju taksi“, rekao je Dačić.

On je istakao da igranje „dobrih i loših policajaca" Srbiji ništa ne znači, jer ona ne postavlja neke uslove.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala