EKSKLUZIVNO Milačić otkriva šta mu je Putin rekao u četiri oka (video)

© Foto : Marko MilačićSelfi sa jednim od najvećih političara današnjice - Marko Milačić i Vladimir Putin.
Selfi sa jednim od najvećih političara današnjice - Marko Milačić i Vladimir Putin. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom posete Vladimira Putina Srbiji, na ručku koji je za više od stotinu visokih zvanica organizovao predsednik Vučić našli su se i lideri crnogorske opozicije. Priliku da, kako kaže, osvetla obraz Crne Gore, jedine srpske zemlje koja nije imala zvaničnog predstavnika na ovom važnom događaju, imao je i lider partije Prava Crna Gora Marko Milačić.

On je jedini od svih zvanica iskoristio priliku da uradi selfi, ali i da porazgovara sa ruskim predsednikom. Tokom ručka u Palati Srbija Milačić je bez najave prošetao salom i prišao Vladimiru Putinu. „Morao sam to da uradim, iz nekoliko razloga“, kaže on za Sputnjik.

„Prvo, takav čovek, čovek takvog formata, u istorijskim razmerama se ne sreće često, a naročito ne tako blisko. Kao drugo, imao sam osećaj dužnosti da to uradim zbog naših istorijskih rusko-crnogorskih odnosa, a pre svega, imao sam dužnost da mu prenesem stav većinske Crne Gore, da ona nije Milo Đukanović, da je ona narod koji, iako je u atmosferi straha, većinski poštuje Rusiju i njega lično“, kaže Milačić.

Dodaje da ga je oduševila njegova reakcija, jer je Putin iste sekunde ustao i započeo srdačan razgovor koji nije kratko trajao. „Bio sam iznenađen, hteo sam makar da se rukujem s njim, ali razgovor je potekao“, priseća se naš sagovornik.

„Rekao sam mu i da Crna Gora, većinska, nikada nije želela da uđe u NATO, da je to velika sramota. Pozvao sam ga da dođe u Crnu Goru, rekao mu da je on uvek poželjan gost. Takođe sam mu morao reći da mi moramo započeti novu eru odnosa sa Rusijom, osveženu, osavremenjenu, koju treba da predvode novi ljudi, da bismo tu priču doneli na neki novi nivo. To je veoma važno za stabilnost i budućnost Crne Gore“, prenosi nam Milačić.

Vladimir Putin sa liderima Srba iz Crne Gore - Sputnik Srbija
Srbi iz Crne Gore: Susret s Putinom impuls za stabilnost regije (video)

Dodaje da dva dana razmišlja da li je fer da otkrije šta mu je Putin rekao, ali veruje da bi jedan od najvećih državnika sveta to razumeo, jer je jednostavan čovek.

„Znamo da njegovi govori nisu u oblandama diplomatije, zato se i razlikuje od svih državnika“, on je čovek među državnicima, kaže Milačić.

Pored obaveze da prenese stav naroda i nove političke snage u Crnoj Gori, imao je i ličnu, da ruskom predsedniku prenese pozdrave njegovih prijatelja i porodice. „Najveću obavezu sam imao prema svom sinu, petogodišnjaku koji stalno govori da mu je Putin najbolji drug“, priča nam Milačić.

„Rekao sam mu oštro, ja sam ljut na vas! On se šokirao, video je da je to ironija, ali se ipak šokirao. Gospođa koja je prevodila okrenula se prema meni, da vidi da li je to dobar prevod. Rekao sam da, ljut sam na vas i dodirnuo mu rever. On kaže, zašto, rekao sam, kad mog sina Vuka pitam, ko bi voleo da bude kad poraste, kaže Putin, vi, a ne ja, njegov otac. Putin je ekspresno odgovorio, pa to je vaša greška. Vi ste ga tako vaspitali“, prenosi Milačić anegdotu iz razgovora sa ruskim predsednikom.

Dodaje da je priznao da je on tako vaspitao dete, jer, ko će da bude uzor novim generacijama, nego čovek koji predvodi slobodan svet.

© Foto : Marko MilačićMilačića u porodičnom domu u Podgorici čeka uokvirena fotografija sa ruskim predsednikom, jedinstveni selfi zabeležen tokom Putinove posete Srbiji.
Milačića u porodičnom domu u Podgorici čeka uokvirena fotografija sa ruskim predsednikom, jedinstveni selfi zabeležen tokom Putinove posete Srbiji.  - Sputnik Srbija
Milačića u porodičnom domu u Podgorici čeka uokvirena fotografija sa ruskim predsednikom, jedinstveni selfi zabeležen tokom Putinove posete Srbiji.

Inače, na društvenim mrežama i u medijima u Crnoj Gori Milačić ovih dana trpi kritike kolega iz opozicije zbog razgovora s ruskim predsednikom. Optužen je da je prekršio protokol, navodi se da je reagovalo obezbeđenje, zaplenilo mu telefon, pa čak i da mu je zabranjen pristup Hramu Svetog Save. Smatra da su ovi navodi stvar ljubomore, ali i da je reč o političkoj borbi, a pre svega o netaktičnosti i nekulturi.

„Oformili smo partiju Prava Crna Gora upravo da bismo ponudili novi pristup, novu kulturu politike, u kojoj se takve stvari nikad ne bi dogodile. Tužno je to što rade, koristim priliku da sve to demantujem, to je bestijalna laž. Za to imam brojne svedoke, a prvi je predsednik Vučić, koji je sedeo pored Putina. Nikada ne bih umanjio nečiji uspeh, a ovo smatram uspehom, jer nisam očekivao da ću naići na takvu reakciju ruskog predsednika“, objašnjava Milačić.

Dodaje da se namerno odlučio za selfi s Putinom, mogao je da ih slika bilo ko u sali, jer je želeo intimnu, a ne klasičnu fotografiju sa drugim političarom. A Putin je i to razumeo, jer je na sličan način, otvorenošću i prirodnošću, došao do onoga što je danas.

Milačić nam prenosi da je ručak sa predsednikom Ruske Federacije i visokim zvaničnicima te zemlje bio veličanstven skup sa umetničkim programom koji je na najbolji način predstavio Srbiju. Poslužena su isključivo srpska jela, domaća, najkvalitetnija vina, rakije, ali i nezaobilazni srpski vinjak. 

© Sputnik / Senka MilošJoš jedna uspomena sa ručka sa Vladimirom Putinom, meni sa autentičnim slatkišima i vinima iz Srbije. Na stolu se našlo i nezaobilazno narodsko piće - vinjak.
Još jedna uspomena sa ručka sa Vladimirom Putinom, meni sa autentičnim slatkišima i vinima iz Srbije. Na stolu se našlo i nezaobilazno narodsko piće - vinjak. - Sputnik Srbija
Još jedna uspomena sa ručka sa Vladimirom Putinom, meni sa autentičnim slatkišima i vinima iz Srbije. Na stolu se našlo i nezaobilazno narodsko piće - vinjak.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala